eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Betonozás a felső szinten a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbből álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi előrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építőipar termelésének, 2016 őszétől tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ismét meghirdeti a kormány az építőipari vállalkozásokat segítő programot

Tizenkét milliárd forintos támogatási programot indít az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az építőipari ágazat termelékenységének, hatékonyságának növelésére - jelentette be Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a szaktárca szerdai közleménye szerint.

A sikeres ÉPÍTŐ-támogatási programot a kormány ötödik alkalommal írja ki, ezúttal kifejezetten azért, hogy a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt negatív hatását enyhítse.

Boros Anita kiemelte, hogy az ÉPÍTŐ-5 program célja az építőipari kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztéseinek, gépbeszerzéseinek, újraiparosítási célt szolgáló beruházásainak finanszírozása vissza nem térítendő támogatással, amivel javul a vállalkozások hatékonysága, és termelékenysége.

A program a kapacitáshiány csökkentésének érdekében kiemelten kezeli a képzések, továbbképzések támogatását és a digitalizáció elterjedését az ágazatban.

Az államtitkár emlékeztetett, az építőipar kiemelkedő teljesítményt nyújtott 2019-ben. Az idén pedig jól alkalmazkodott a járványhelyzethez,

ennek és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az év második felében folyamatosan javult az ágazat teljesítménye, így októberben már újabb 1,3 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, illetve májushoz képest összesen 11,8 százalékkal javult a termelés. Az építőipari termelés értéke októberben folyó áron 389,4 milliárd forint volt, amely az idei második legmagasabb érték. Ez az érték a 2015-ös év havi átlagainak másfélszerese a nyers adatok alapján.

A közlemény rámutat, hogy az ágazat továbbra is a munkaerőpiac meghatározó szereplője, hiszen 2020 októberében több mint 368 ezren dolgoztak az építőiparban: 2020 január-júliusban mintegy 37 ezerrel nőtt az építőiparban alkalmazásban állók száma 2010 azonos időszakához képest.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány az építőipart továbbra is stratégiai ágazatnak tekinti, ezért hirdették meg a Gazdaságvédelmi akcióterv beruházási támogatásait, illetve a lakóingatlan-piacon a január elsején hatályba lépő támogatásokat. Ezek olyan gazdaságpolitikai intézkedések, amelyek az építőipari vállalkozások versenyképességét, a munkahelyek megvédését, és nem utolsó sorban a hazai építőipar további fejlődési lehetőségeit támogatják.

"Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ágazat a gazdaságélénkítő programok és beruházások segítségével a járvány idején is vezető szerepet töltsön be, hiszen az elkövetkező években óriási mennyiségű infrastrukturális beruházást tervezünk. Ehhez kíván a kormány segítséget nyújtani az ÉPÍTŐ-5 támogatási konstrukció kiírásával, célja annak támogatása, hogy az ágazat kellő kapacitással, megfelelő technológiai és infrastrukturális feltételekkel rendelkezzen" - fogalmazott az államtitkár a közleményben.

A támogatási program részletes tájékoztatója és a kiírás 2021 januárjában fog megjelenni a www.kormany.hu és a www.emi.hu felületen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×