eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Ezeknél a bankoknál éri meg most hitelt felvenni

Mik a legjobb banki ajánlatok különböző kamatperiódusú lakáshiteleknél és személyi kölcsönöknél? Íme!

A koronavírusválság egyelőre nem társult hitelválsággal Magyarországon, ezt a lakáshitelek és személyi kölcsönök hiteldíja is jól mutatja, hiszen nem drágítottak rajtuk érdemben a bankok március óta – írja összeállításában a portfolio.hu. Aki tehát ma hitelt vesz fel akár otthonteremtésre, akár szabad felhasználásra, az továbbra is rekord közeli alacsony kamatozással teheti ezt.

Még az öt legjobb banki ajánlaton belül is több százezres, esetenként pedig akár milliós összegű eltérések mutatkoznak egy 10 millió forintos összegű lakáshitel teljes visszafizetendő összege esetében.

A személyi kölcsönök esetében természetesen kisebb a különbség, de még a lap által megvizsgált 600 ezres, illetve 3 milliós személyi kölcsönöknél is előfordulnak néhány tízezer forintos különbségek a futamidő alatt visszafizetendő összegben.

Lakáshitelek a változótól a végig fix kamatozásúig

Minden esetben nettó 300 ezer forintos jövedelemmel számolt a portfolio.hu (az adóstársak jövedelme összevonódik), és azzal, hogy a hitelfelvevő vállalja, hogy jövedelmét az adott bankhoz érkezteti. 10 millió forintos.

A legfeljebb 12 hónapos kamatperiódusú lakáshiteleknél a K&H Bank és a Budapest Bank hitele áll az élen.

A biztonságosabb, 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek körében a Budapest Bank és a CIB Bank áll az első két helyen, az 5 legjobb banki ajánlat átlagos törlesztőrészlete az első öt évben 56 ezer forint, az átlagos THM 3,26 százalék. Rögtön levonhatjuk a következtetést, hogy ezek egyértelműen jobb ajánlatok, mint a változó kamatozású hitelek, hiszen nemcsak biztonságosabbak (a törlesztőrészletük csak 5 évente változik), de furcsa módon a hiteldíjuk is kedvezőbb. Az MKB Bankot a Raiffeisen váltotta ezen a listán az első ötben.

Ha a még ritkábban változó, 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleket nézzük, akkor a Budapest Bankot és a Raiffeisen Bankot találjuk az élen.

A teljesen biztonságos, a 20 év alatt végig ugyanazzal a törlesztőrészlettel rendelkező lakáshitelek a listára felkerülő Budapest Banknál és az UniCredit Banknál a legkedvezőbbek, a piacon megtalálható öt banki ajánlat átlagos törlesztőrészlete 66 ezer, átlagos THM-e 5,17%. A teljes biztonság tehát mintegy 7 ezer forinttal magasabb havi törlesztőrészlettel és több mint 1 százalékponttal nagyobb THM-mel jár együtt a 10 éves kamatperiódushoz képest.

600 ezres és 3 milliós személyi kölcsönök

A személyi kölcsönök THM-plafonja január 1-jétől jelen állás szerint megszűnik, így már az új törlesztőrészletet tüntettük csak fel alábbi táblázatainkban.

Egy kisebb, 600 ezer forintos összegű és rövidebb, 2 éves futamidejű hitelfelvétel esetében érdemes elsősorban a CIB Bank és a Cetelem Bank ajánlatát fontolóra venni.

Egy nagyobb, 3 millió forintos összegű és hosszabb, 5 éves futamidejű hitelfelvétel esetében a Cetelem Bank és a Sberbank ajánlata a legkedvezőbb, az 5 legjobb ajánlat átlagos törlesztőrészlete január 1-jétől (vagyis a THM-plafon kivezetése után) 60 ezer forint, az átlagos THM 7,47 százalék. A bankok ugyanolyan jövedelmi szint mellett is egyértelműen díjazzák (alacsonyabb hiteldíjat ajánlanak) tehát, ha nagyobb összegű személyi kölcsönt veszünk fel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×