eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Turistákkal zsúfolt városnéző busz a Rákóczi úton. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Nagy a baj, a koronavírus megtámadta a turistabuszokat is

A nyári hatezerről nyolcezerre nőtt a forgalomból ideiglenesen kivont buszok száma, mert sem a turistaforgalom, sem a munkásszállítások nem indultak be, ugyanakkor a buszos vállalkozások kimaradtak minden állami mentőcsomagból.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) közösen fordult a Gazdasági Újraindítási Akciócsoport vezetőihez a különjárati belföldi személyszállító cégek megmentése érdekében.

A tét az, hogy lesz-e kivel újraindítani az ágazatot, vagy tömegesen mennek csődbe ezek a szolgáltatók – mondta a Világgazdaságnak Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

A turistabuszok iránti kereslet tartósan lenullázódott, nem adott munkát a nyáron időlegesen és részlegesen feltámadt belföldi turizmus sem. A munkásszállítási megrendelések 85 százalékkal kisebbek az előző évinél. Ezért a következő javaslatokat tették:

  • Az ágazat szereplő élhessenek 2021-ben is a hitelmoratóriummal.
  • A szolgáltatás általános forgalmi adója csökkenjen 5 százalékra.
  • Hosszabbodjon meg a regisztrált álláskeresők munkahelyteremtő bértámogatásának időtartama, a 2020 novemberében bevezetett 50 százalékos bértámogatás pedig terjedjen ki azokra az autóbuszos személyszállító vállalkozásokra, amelyeknek a forgalma a 2019-eshez képest igazoltan legalább 30 százalékkal csökkent.
  • A járművek forgalomból való ideiglenes kivonásának lehetőségét 2021 végéig automatikusan meg kellene hosszabbítani az idei úthasználati jogosultságok átvezetésével együtt.

A turizmus újraindításakor és utána is kiemelten fontos lesz a szektorban a munkaerőhiány kezelése, mert sok idős sofőr nem áll majd újra munkába, a fiatalok közül pedig többen tartósan átigazoltak a tömegközlekedési cégekhez – hangsúlyozta Dittel Gábor. Ráadásul most mintegy 2,5 millió forintba kerül egy buszvezetői jogosítvány megszerzése. Az idegenforgalomban a különjárati buszos személyszállítás még talpon levő képviselői az utolsó tartalékaikat élik fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×