eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Sertéshúst darabolnak az MCS Vágóhíd Zrt. sertésvágóhídján Mohácson 2019. november 5-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Nagy a nyomás a magyar sertéshúspiacon

A német helyzet miatt már némileg olcsóbb lett a sertéshús, de a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke reméli, nem borítják rá az olcsó importot a magyar piacra.

Jelentős importnyomás jelent meg itthon a sertéshús piacán amiatt, hogy a sertéspestis németországi felbukkanása miatt nem fogadja a német sertéshúst Kína – mondta az InfoRádiónak a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Éder Tamás kifejtette: Németországban az EU egyik legnagyobb sertéshús-előállító országa és exportőre volt korábban. A németek által előállított mennyiség most beszorult az uniós piacra, ez okoz zavart. A helyzet néhány hét alatt 30 centes élőállat-árcsökkenést okozott itthon is.

Túlkínálat alakult ki, ami nyomja a piacot. Ennek eredménye, hogy

alacsony élősertésárak alakultak ki, amit kis késéssel a fogyasztói árak is követnek, vagyis árcsökkenés ment végbe

- emelte ki.

Az elnök közölte: a magyar kereskedőkön nyomás van, mert az európai partnerek próbálják elhelyezni a beszorult, többleként megjelent húst az itthoni piacon is. Arra kérik a kiskereskedelmi láncokat és a fogyasztókat, hogy magyar sertéshúst vásároljanak. Úgy látja, a kiskereskedők eddig többnyire megfogadták a kérést, és nem borították rá az olcsó importot a magyar piacra, de

ahogy a nyomás fokozódik, tartanak attól, hogy ez meg fog történni.

A hússzövetség elnöke azt mondta: a decemberi időszak kiemeltnek számít, ilyenkor megnő a sertéshúsforgalom, a magyar húsiparosok pedig remélik, hogy a kiskereskedők magyar húst fognak elsősorban értékesíteni, és a vásárlók is előnybe részesítik majd a magyar sertéshúst.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×