eur:
394.05
usd:
371.34
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) kétnapos pénzügyi csúcstalálkozójának megnyitóján a Magyar Nemzeti Bankban 2017. november 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Matolcsy György: a gazdasági felzárkózás mögött minőségi fordulatok állnak

Matolcsy György jegybankelnök szerint Magyarország egy második Görögország lett volna a 2010-es politikai és gazdasági fordulat nélkül a 2010 és 2019 közötti évtizedben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Növekedés.hu oldalon közölt írásában kiemelte: az elmúlt évtized gazdaságtörténeti értékelése elfér egyetlen mondatban: Magyarország a régió sereghajtójából újra az éllovasok közé emelkedett.

A magyar GDP 2019-re 2010-hez képest 8,2 százalékponttal került közelebb az EU-27 átlagos fejlettségi szintjéhez, Magyarország messze megelőzte Görögországot, visszaelőzte Lengyelországot és Szlovákiát. Így 2019-re elérte az EU átlagának 74,2 százalékát, ami 2010-ben még csak 66 százalék volt - írta Matolcsy György. Megjegyezte, hogy ehhez képest a görög zuhanás a legszembetűnőbb: az elmúlt tíz évben 84,9 százalékról 66 százalékra zuhantak vissza az EU-27 átlagához képest.

Magyarország teljesítménye az elmúlt évtizedben valóban kiemelkedik az unió összes gazdasága közül, mert a gazdasági felzárkózás mögött minőségi fordulatok állnak - mutatott rá.

"A lakosság által felvett svájci frank hitelek forintra váltásával, a 3 százalék alatti költségvetési hiánnyal, a csökkenő államadóssággal és a 0+ körüli fizetési mérleggel kitörtünk a világgazdaság 10 legsebezhetőbb országát tartalmazó csoportból, ahol 2010-ben voltunk"- fogalmazott.

Úgy vélte,

minden gazdasági siker mögött az "egyensúly és növekedés" döntései álltak.

Matolcsy György szerint helyes volt a gazdaságpolitikai lépéssorrend: először az egyensúlyt állította helyre a gazdaságpolitika, majd a növekedést, a kettőből együtt pedig a felzárkózás lépett elő.

"Jó volt a gazdaságpolitikai lépések időzítése, mert az évtized gazdasági eredményeit meghatározó legfontosabb 50 döntés több mint négyötödét már a tíz esztendő első 3 évében meghoztuk, elindítottuk és végrehajtottuk" - írta, hangsúlyozva: a gazdaságpolitika két meghatározó állami intézménye - a kormány és a jegybank - 2013 tavaszától stratégiai szövetségben működtek. A jegybank és kiemelten a bankrendszer szövetségre léptek egymással a hitelezési fordulat érdekében.

Kitért arra is, hogy a gazdaságpolitika egyaránt jól használta a külső és a belső pénzügyi forrásokat, először a költségvetés rendbetételére, majd a növekedés erősítésére. Az EU források (mintegy 11 ezer milliárd forint 2014-2020 között) és a jegybanki források (mintegy 12 ezer milliárd forint 2013-2019 között) együtt biztosították a növekedés pénzügyi forrásait.

Most a jó oldalon voltunk, de hogyan maradhatunk itt?

- teszi fel a kérdést írásában a jegybankelnök. Véleménye szerint mindent, ami eddig bevált, érdemes megőrizni, de ez még kevés lenne, ezért "mindent, amit eddig nem léptünk meg, de szükséges, meg kell lépnünk".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×