eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Régiós rekorder lett Magyarország a rossz hiteleknél

Felzárkóznak a közép- és kelet-európai országok nyugati társaikhoz.

A koronavírus-járvány elhatalmasodásának időszakában is csökkent a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, bár jövőre már várhatók áthúzódó negatív eszközminőségi hatások - közölte csütörtökön Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Csütörtök este Londonban közzétett 24 oldalas éves összesítésében az EBRD kimutatja, hogy a régióban a június 30-án zárult tizenkét hónapban 8,9 százalékkal 33 milliárd euróra - a térség teljes kinnlevőség-állományának 3,6 százalékára - csökkent a rossz kinnlevőségek összege a közép- és kelet-európai bankrendszerekben. Ez 0,4 százalékpontos csökkenést jelent éves összevetésben.

Az EBRD kiemeli azt is, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok bankrendszereinek NPL-rátája most már nem sokkal haladja meg az Európai Unió átlagát, amely a vizsgált időszakban 2,9 százalék volt.

A térségen belül a vizsgált tizenkét hónapban Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, 35,3 százalékkal a nem teljesítő banki követelések aránya a teljes kinnlevőség-portfolión belül. Lettországban 31,3, Albániában 25,3, Szlovéniában 22,8, Horvátországban 22,6, Szerbiában 18, Litvániában 12,4, Csehországban 10,3 százalékkal csökkent a nem fizető banki hitelek összege.

Jobb a helyzet 2008-2009-nél, de jövőre már nehézségek jöhetnek

Az elemzés szerint a mostani adatok nem feltétlenül reprezentatívak abból a szempontból, hogy a továbbiakban miként alakul a koronavírus-helyzet. A tanulmány szerint ugyanis a koronavírus-járvány által a térségi bankok eszközminőségére gyakorolt hatások várhatóan inkább 2021-ben jelentkeznek, amikor megkezdődik a járványra adott szakpolitikai válaszintézkedések visszavonása.

A friss EBRD-jelentés kiemeli, hogy a jelenlegi helyzet nagyon különbözik a 2008-2009-es globális pénzügyi válságtól, mivel ezúttal a hitelfelvevők széles körét érintő likviditási válságról van szó.

A térség felkészültsége azonban most jobb, mint 2008-2009-ben volt, tekintettel azokra az átfogó intézkedésekre, amelyeket a közép- és kelet-európai országok a Bécsi Kezdeményezés segítségével hoztak az utóbbi években az átstrukturálási keretrendszer és a fizetésképtelenségi törvények megerősítésére. Mindemellett a térség számos országában ma már jól működő NPL-tranzakciós piacok vannak - áll a jelentésben.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×