INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

itm

koronavírus-járvány

munkahelyvédelem

Programozó kalibrál egy új hegesztőgépet a Rába Futómű Kft. győri üzemében 2015. november 27-én. Befejeződött a Rába Járműipari Holding Nyrt. mintegy 4 milliárd forintos, európai uniós és hazai forrásokat is felhasználó fejlesztése, amely a futómű- és a járműgyártó üzletágakat érintette, és ötven új munkahelyet teremtett.

ITM: a tavaszi bértámogatás hosszabb távon is megőrizte a munkahelyeket

Infostart

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a tavasszal elindított bértámogatási program résztvevőinek csupán a töredéke keres most munkát.

„A koronavírus-járvány miatt elindított munkahelyvédelmi bértámogatásban részesülők túlnyomó többségének nemcsak a csökkentett munkaidős foglalkoztatáshoz biztosított állami támogatás kifizetésének idejére, hanem jóval azon túl is sikerült megőrizni a munkahelyét” – mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte, a programban résztvevő közel 200 ezer munkavállaló mindössze 2,46 százalékát, kevesebb mint 5 ezer főt tartottak nyilván regisztrált álláskeresőként november végén.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései közül az egyik legnagyobb horderejű a munkahelyvédelmi bértámogatás bevezetése volt. A program sikeresen ellentételezte a vállalkozások átmeneti rendelésállomány-csökkenésének következményeit, megvédve ezzel közel 200 ezer magyar munkavállaló állását, kenyérkeresetét.

Az ITM a Gazdaságvédelmi Akciótervben meghirdetett háromféle bértámogatással összesen mintegy 280 ezer munkavállalón segített. A bértámogatások és egyéb intézkedések (adó- és járulékcsökkentés, hitelmoratórium, beruházás-ösztönző és hitelprogramok stb.) összesen

1,4 millió munkavállaló kilátásait, lehetőségeit javították.

Bodó Sándor hozzátette, a kormány a tavaszi intézkedések után ősszel új munkahelyvédelmi intézkedéseket hozott, ezúttal célzott segítségnyújtással. Az ágazati bértámogatás a járvány miatt a legnehezebb helyzetbe került szektorok – elsősorban a vendéglátás és a szabadidős tevékenység szolgáltatást nyújtó cégek – talpon maradásához járul hozzá. E vállalkozások december 11-ig igényelhetik a munkavállalónként a minimálbér másfélszeresét jelentő támogatást, amelyet mostanáig több mint 20 ezer munkahely megtartásához kérelmeztek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI Fotó: Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018