eur:
391.04
usd:
366.99
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Programozó kalibrál egy új hegesztőgépet a Rába Futómű Kft. győri üzemében 2015. november 27-én. Befejeződött a Rába Járműipari Holding Nyrt. mintegy 4 milliárd forintos, európai uniós és hazai forrásokat is felhasználó fejlesztése, amely a futómű- és a járműgyártó üzletágakat érintette, és ötven új munkahelyet teremtett.
Nyitókép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

ITM: a tavaszi bértámogatás hosszabb távon is megőrizte a munkahelyeket

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a tavasszal elindított bértámogatási program résztvevőinek csupán a töredéke keres most munkát.

„A koronavírus-járvány miatt elindított munkahelyvédelmi bértámogatásban részesülők túlnyomó többségének nemcsak a csökkentett munkaidős foglalkoztatáshoz biztosított állami támogatás kifizetésének idejére, hanem jóval azon túl is sikerült megőrizni a munkahelyét” – mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte, a programban résztvevő közel 200 ezer munkavállaló mindössze 2,46 százalékát, kevesebb mint 5 ezer főt tartottak nyilván regisztrált álláskeresőként november végén.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései közül az egyik legnagyobb horderejű a munkahelyvédelmi bértámogatás bevezetése volt. A program sikeresen ellentételezte a vállalkozások átmeneti rendelésállomány-csökkenésének következményeit, megvédve ezzel közel 200 ezer magyar munkavállaló állását, kenyérkeresetét.

Az ITM a Gazdaságvédelmi Akciótervben meghirdetett háromféle bértámogatással összesen mintegy 280 ezer munkavállalón segített. A bértámogatások és egyéb intézkedések (adó- és járulékcsökkentés, hitelmoratórium, beruházás-ösztönző és hitelprogramok stb.) összesen

1,4 millió munkavállaló kilátásait, lehetőségeit javították.

Bodó Sándor hozzátette, a kormány a tavaszi intézkedések után ősszel új munkahelyvédelmi intézkedéseket hozott, ezúttal célzott segítségnyújtással. Az ágazati bértámogatás a járvány miatt a legnehezebb helyzetbe került szektorok – elsősorban a vendéglátás és a szabadidős tevékenység szolgáltatást nyújtó cégek – talpon maradásához járul hozzá. E vállalkozások december 11-ig igényelhetik a munkavállalónként a minimálbér másfélszeresét jelentő támogatást, amelyet mostanáig több mint 20 ezer munkahely megtartásához kérelmeztek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×