INFORÁDIÓ
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi

hitelfelvétel

átlagfizetés

money.hu

ksh

A hitelfelvételnél sem mindegy, hogy hol lakunk

A hitelfelvételnél sem mindegy, hogy hol lakunk

Infostart

A hitelek feltételei egyformák az országban, a jövedelmi viszonyok viszont igencsak eltérőek, ezért érdemes odafigyelni.

Emelkedésben maradtak idén is az adókedvezmények nélkül számolt nettó fizetések a KSH hivatalos adatai szerint. A növekedés részben a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének köszönhető.

A nettó átlagfizetések ugyanakkor az országon belül jelentős eltérést mutatnak, miközben egy-egy hitel, például a személyi kölcsönök kamatai országszerte egyformák. A bankok ajánlatai között van csak különbség, utóbbiak között pedig akár tetemes eltérés lehet – áll a money.hu legfrissebb összefoglalójában, amely bemutatja, hogy az országon belüli nettó átlagfizetéseknek mekkora részét kell kifizetni a legkedvezőbb, illetve legdrágább kölcsönökre.

Jelentős régiós különbségek a fizetésekben

A kedvezmények nélkül számolt országos nettó átlagfizetés a hivatalos adatok szerint az első félévben havi 263 ezer forint volt, ez 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Budapest áll az élen, a fővárosban a nettó bérek átlaga meghaladta a 328 ezer forintot, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 272 ezer forintot tett ki. A többi megyében viszont az országos átlag alatt maradtak a nettó fizetések, a legalacsonyabb összeg Szabolcs-Szatmár-Beregé, a megyében 181 ezer forint volt az átlagkereset. A fizetések tehát nagyban eltérnek, miközben a bankok személyihitel-ajánlatai nem tesznek különbséget az országrészek között.

„Egy-egy hitelkérelem elbírálásánál, különösen a személyi kölcsönöknél

elsősorban a fizetés alapján döntenek a bankok.

Minél magasabb a fizetés, annál engedékenyebbek a pénzintézetek, és ez fordítva is igaz. A koronavírus-járvány miatti kedvezőtlen helyzetben azonban több bank szigorúbb lett a korábbiakhoz képest. Nagyobb jövedelmet kérnek ugyanakkora hitelhez vagy kisebb hitelösszeget adnak ugyanakkora jövedelemre” – emelte ki Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Fizetések, százalékok, fékek

A money.hu összeállítása szerint

az 1,5 és a 3 millió forintos, ötéves futamidőre szóló személyi kölcsönök közül a legkedvezőbb ajánlatok havi törlesztőrészlete 30 ezer, illetve 59 ezer forint.

Vagyis például a budapesti átlagos nettó fizetés 9 és 18 százalékát viszi el a törlesztés. Ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már a 17 és 33 százalékát.

A bankok személyikölcsön-feltételei közötti különbséget mutatja, hogy

a legdrágább 3 millió forintos, ötéves futamidejű személyi kölcsönök törlesztőrészlete havonta 75-77 ezer forint lehet,

ami pedig a szabolcsi átlagfizetéseknek a több mint 40 százalékát jelenti. Ez pedig már közelebb van az adósságfék-szabályban meghatározott 50 vagy 60 százalékos limitekhez, azaz jövedelemarányos törlesztési mutatóhoz.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018