eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Magára talált az ipari termelés

Az előző hónaphoz képest nőtt az ipari és az építőipari termelés is.

Szeptemberben az ipari termelés a nyers adatok szerint 2,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 1,0 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás 2,3 százalékkal nőtt - erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az iparon belül 97 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 3,3 százalékkal nőtt, a bányászaté 26 százalékkal visszaesett. Az energiaipar kibocsátása 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari termelés 32 százalékát adó járműgyártás 7,8 százalékkal bővült egy év alatt, a feldolgozóiparban 14 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás 6,0 százalékkal emelkedett.

Az ipari export volumene 3,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 38 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 8,8, míg a 18 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 7,5 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése gyakorlatilag stagnált, a feldolgozóiparé 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Ami az építőipart illeti, szeptemberben a termelés volumene a nyers adatok szerint 14,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az augusztusihoz mérten 1,4 százalékkal, a májusi mélyponthoz képest 10,9 százalékkal emelkedett az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése.

Az épületek építése 9,1 százalékkal, az egyéb építményeké 20,6 százalékkal csökkent szeptemberben.

A megkötött új szerződések volumene 7,4 százalékkal csökkent, az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállománya 16,3 százalékkal elmaradt a tavaly szeptember végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 13,8 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 27,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×