eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kétnyelvű feliratok a Tesco új révkomáromi üzletében 2012. november 2-án. A Fontos vagy! nevű szlovákiai magyar civil szervezet kezdeményezése alapján kétnyelvű, szlovák és magyar feliratokat helyezett el a Tesco a napokban megnyílt üzletben.
Nyitókép: Krizsán Csaba

Lefékeződött az infláció, itt vannak az okai

Szeptemberhez viszonyítva 0,2 százalékkal, az elmúlt év azonos időszakához képest 3,0 százalékkal emelkedtek az árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Októberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,0 százalékra lassult az előző havi 3,4 százalékról. A változásban főleg az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk szeptemberinél mérsékeltebb éves áremelkedése, valamint a járműüzemanyagok árcsökkenése játszotta a legnagyobb szerepet - közölte a KSH. Az elemzők 3,1 százalékos októberi inflációt vártak.

Egy hónap alatt, szeptemberhez képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek.

Az éves maginfláció 4,0 százalékról 3,8 százalékosra csökkent.

A nyugdíjas fogyasztói kosárra számolt éves áremelkedés 3,4 százalékos volt a múlt hónapban.

  • Tavaly októberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 6,5 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké 15,7 százalékkal lett magasabb.
  • A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,1, ezen belül a dohányáruk 9,3 százalékkal, a szeszes italok 2,8 százalékkal drágultak.
  • A szolgáltatásokért 2,4 százalékkal többet, a járműüzemanyagokért 5,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.
Az infláció Magyarországon
Forrás: MTI

Szeptemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára átlagosan nem változott. A szezonváltás következtében a ruházkodási cikkek 1,0 százalékkal többe kerültek.

Az év első tíz hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 3,5, a nyugdíjas háztartások körében pedig 3,9 százalékkal emelkedtek.

Infláció árucsoportok szerinti bontásban
Infláció árucsoportok szerinti bontásban
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×