eur:
394.15
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Lőttek az önálló könyvelésnek?

Forradalmi változást hozhat a könyvelésben a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) új informatikai rendszere, egyben nagy feszültségeket is okozhat.

A jelenlegi tervek szerint 2021. január 1-től a NAV bevezeti a legújabb, egyben véglegesnek szánt, 3.0-s számlabejelentő interfészt a valós idejű adatszolgáltatásban. Az élesítését az indokolja, hogy a 2020. július 1-jétől hatályos változásokat követően jövőre már a nem adóalanyok részére kibocsátott számlákról, illetve az EU-n belüli, és exportadó-mentes termékértékesítésről is adatszolgáltatási kötelezettség terheli a számlakibocsátót – írja a Napi.hu.

Jelenleg tehát még a 2.0-ás interfész fut, amellyel a NAV befogadja a cégek számláit. Amint ezek az adatok rendszerezésre kerülnek, néhány perccel később – elvileg – már le is lehetne kérdezni őket. Nemrég adódott az első lehetőség, hogy az adózók és a vállalati szoftverüzemeltetők lekérhettek adatokat a NAV-tól az interface-n keresztül, ami újdonság, hiszen eddig manuálisan kezelhető, „kattintgatós” online felület létezett. A rendszerben gépek beszélgetnek egymással a megadott protokoll szerint – részletezte a lapnak Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke.

Kiadják az adatokat, de valójában nem szeretnék?

A szakember igen pozitívan értékelte az online számlarendszer mögött álló elgondolást, szerinte a szisztéma már most lehetőséget ad arra, hogy a jogkövető adózók sok „mini adóhivatal” módjára kiszűrjék a csalókat a bejövő számlák alapján.

Ám egyben éles kritikát is megfogalmazott, miszerint elképzelhetőnek tartja, hogy a NAV-nak nem érdeke, hogy kiszolgálja a cégeket adatokkal, hanem

arra törekszik, hogy elvegye tőlük a könyvelést, főleg a kkv-k esetében.

Vagyis lehetővé teszi a bizonylatok gyűjtését, az önkéntes könyvelést, ugyanakkor a hatóságnál fogják majd meghatározni – a jóval egyszerűbb szja-bevallásoknál már elterjedt szisztéma szerint –, hogy mekkora legyen az áfafizetési kötelezettség, megbecsülik, hogy mennyi a tao vagy épp a kiva mértéke, ezután pedig nem lesz szükségszerű könyvelni.

Vagyis az önadózást felváltja a tervezett adózás.

Ha pedig valami probléma merül fel a bevallás-tervezet élesedése előtt lehet jelezni, magyarázni, hogy az a sor miért nem stimmel – de ezek a viszonylag apró eltérések a cégvezetőket már nem fogják érdekelni.

Az adatlekérdezés a könyvelők, illetve a könyvelő-szoftveres vállalkozók érdeke. A NAV egyelőre kénytelen kiszolgálni ezeket az igényeket, mivel a kabinet még nem lépett arra az útra, hogy a kkv-k körében a könyvelést beszüntesse. Az MKOE alelnöke szerint fennáll a gyanú, hogy az adóhatóság már most igyekszik elébe menni e szándékoknak. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra is, hogy a NAV, ígérete ellenére, már három éve nem szolgáltat adatokat az online pénztárgépekről.

Fontos, hogy megtartsuk az önrendelkezés, a szabad működés jogát és küzdeni fogunk a NAV azon szándéka ellen, hogy megszüntesse az önálló könyvelést – szögezte le.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×