eur:
394.05
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: magyarepitok.hu

Alagút épül Sopronnál – egyházi áldással

Az alagút Fertőrákos és az osztrák határ között jön létre, az M85-ös legnyugatibb szakaszán.

A Sopron melletti Bécsi-dombnál egyházi áldásban részesítették az M85-ös gyorsforgalmi úton épülő alagutat. A 780 méteres alagútpár Fertőrákos és az osztrák határ között jön létre, az M85-ös legnyugatibb szakaszán – írja a magyarepitok.hu.

A szerkezet kivitelezését az alagút megáldása után meg is kezdik és folyamatos, 24 órás munkavégzés mellett zajlik majd. Egy járat kialakítása előre láthatólag egy évig fog tartani. A végleges belső szerkezet és a belső beépítés megtervezése párhuzamosan folyik a kivitelezéssel.

A fertőrákosi csomópont és az országhatár közötti szakaszon 2019 tavaszán kezdődtek meg a terület előkészítési munkák a régészeti feltárásokkal. A projekt keretében épül meg a 84-es főúton a Sopron-Klingenbach (Kelénpatak) határátkelőhelyhez a 725 méteres négysávos ideiglenes út is. Emellett létrejön Sopron 3,6 kilométeres kétsávos, északnyugati elkerülő útja is.

A 2024 júniusában befejeződő beruházás fő célja, hogy Győr-Moson-Sopron megye nyugati részét bekösse a magyar gyorsforgalmi úthálózatba, de az új négysávos út csökkenti majd a Sopronon átmenő közúti- és teherforgalmat is.

Az eseményt a bányászhagyományoknak megfelelően tartották meg. Emiatt az alagút fejtésének megkezdése előtt nem csupán az építendő alagútjáratok, hanem a bányászok és a gépek is áldásban részesültek. Ugyancsak áldásban részesült a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának a szobra, melyet a Bécsi-dombnál épülő alagút védelmére szántak, és az alagútban helyezik el.

A NIF beruházása jelenleg 57 kilométeren zajlik az M85-ösön:

  • Csorna és a Fertőd-Endrédmajor csomópont közötti 20,05 kilométeren (I. szakasz)
  • Fertőd-Endrédmajor csomópont és Nagylózs közötti 15,6 kilométeren (II. szakasz)
  • Nagylózs és Sopron-kelet közötti 15,4 kilométeren (III. szakasz)
  • Sopron-kelet és a Fertőrákos csomópont közötti 6,4 kilométeren (IV. szakasz)
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×