eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Ötödével drágul a búza, készülhetünk kenyérfronton

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége nem sok jóval biztatja az 1,2 millió tonna búzát kenyér formájában elfogyasztó magyar lakosságot.

Körülbelül 20 százalékkal drágult idén a búza. Ez egyrészt az aszályos időjárásnak, másrészt a megnövekedett keresletnek köszönhető, sokan ugyanis féltek a koronavírus-járvány második és harmadik szakaszától, és felvásárlásba kezdtek, ez pedig felhajtotta a gabona árát.

A búza drágulása miatt a pékáruk is drágulhatnak, igaz, ezek kisebb mértékben, így véli a Gabonatermesztők Országos Szövetsége.

"Magyarországon a gabona és a búza

árát is a nemzetközi piacok határozzák meg.

A világpiaci árak emelkedtek, a chicagói tőzsdén rekordárak vannak, az európai piacok is magasan vannak, és még további emelkedés várható" - vázolta a helyzetet az InfoRádió megkeresésére Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke.

Közben az aszály miatt kevesebb búza is termett az idén, de mennyiségi probléma így sincs.

"5 millió tonnáról beszélünk. A belső felhasználás 2,5 millió tonna, ebből malomipari termékekre megy 1,2 millió tonna, ebből lesz kenyér. Ha valaki utánaszámol, ugyanennyi exportárualap is van, nagyon leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy minden kiló megtermett búza fele megy exportra.

Hogy a termékláncon ki hogyan tudja érvényesíteni áremelési szándékát, abban nincs egység, és nem mindenkinek egyforma az érdekérvényesítő képessége Petőházi Tamás szerint, de a kenyérár valóban 20 százalék körül emelkedhet, hisz az üzemanyagár, a logisztika ára és az energiaár is nőtt, a legnagyobb tétel pedig a munka drágulása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×