eur:
395.67
usd:
365
bux:
65609.91
2024. március 19. kedd Bánk, József
Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója , mielőtt megállapodást ír alá a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek garanciájáról Pier Luigi Giliberttel, az Európai Beruházási Alap vezérigazgatójával a Magyar Tudományos Akadémia épületében 2018. február 22-én. A megállapodással kedvezőbb feltételekkel juthatnak hitelhez az érintett társaságok.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Hitelmoratórium: mindenkivel egyeztetnek a bankok

A Magyar Bankszövetség elnöke szerint helyénvaló a moratórium meghosszabbítása.

A törlesztési moratórium meghosszabbításával sikerült jó megoldást találni arra, hogy a kiemelten védelemre szoruló ügyfelek továbbra is bent maradjanak a rendszerben, akik pedig képesek fizetni a részleteket, visszatérjenek a normál működési rendbe - mondta a Magyar Nemzetnek Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke, aki egyúttal az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Kifejtette: folyamatosan egyeztettek a kormányzat képviselőivel a moratórium meghosszabbításáról, hiszen az ügyfelek fizetőképességének fenntartása ugyanúgy érdeke a bankoknak, ahogy a kormányzatnak vagy az egész országnak.

A moratórium meghosszabbításával két fontos szempontot kellett figyelembe venni.

  • Az egyik, hogy azokat, akik képesek lennének fizetni a hitelüket, tereljék vissza a normál törlesztési rendbe.
  • A másik, hogy az ügyfelek számára legyen egyértelmű, kire vonatkozik januártól a moratórium, kire nem, kinek kell fizetnie a részleteket jövőre, és ki az, aki ez alól mentesül.

Az elnök szerint sikerült jó megoldást találni arra, hogy mindkét szempont megfelelő módon érvényesüljön.

Mint mondta, a bankok, a kormány és a jegybank is folyamatosan tájékoztatja az ügyfeleket a legfontosabb információkról. Ha mást nem is, azt már biztosan mindenki tudja, hogy a hitel visszafizetésének időleges felfüggesztése miatt nem emelkedhet később a törlesztőrészlet. Ami a moratórium második szakaszát illeti, a vállalkozónak vagy cégvezetőnek tudnia kell, hogy ha bent akar maradni a moratóriumban, fel kell keresnie a bankját és külön kell kérnie a hosszabbítás lehetőségét, amelyhez igazolnia kell a csökkent árbevételt.

A magánemberektől ezt ugyanakkor nem várja el senki. Aki a nehezebb helyzetű ügyfelek közé tartozik, azaz nyugdíjas, gyermeket vár, illetve nevel, közfoglalkoztatott vagy munkanélküli, a kedden elfogadott jogszabály alapján el tudja dönteni, hogy beletartozik-e a védett csoportok valamelyikébe vagy sem.

Ha az ügyfél egyik kedvezményezetti kategóriába sem fér bele, akkor januártól fizetnie kell a részleteket.

Ha pedig nem tud fizetni, akkor részt vehet a hitelt folyósító bank adósságrendező programjában.

A bankok a közeljövőben minden érintett ügyfelet megkeresnek és tájékoztatnak arról, hogy az év végén lejár a hiteltörlesztési moratórium. Továbbá arról is beszámolnak, hogy januártól a meghosszabbított haladék, illetve a hitelfelmondási tilalom milyen szabályok szerint működik majd, és mire lesznek jogosultak.

Jelasity Radován elmondta: a moratórium márciusi bevezetése indokolt volt, az intézkedés segített tompítani a koronavírus gazdasági hatásait. Augusztus végén, szeptember elején elindult a járvány második hulláma, ezért a moratórium meghosszabbítása - a korábbinál szűkebb körben, a rászorultságot szem előtt tartva - ugyancsak helyénvaló.

A moratórium és annak áttételes hatásai is jelentősek, az intézkedés segít megőrizni az ügyfelek fizetőképességét.

A magyarországi hiteltörlesztési moratórium valóban messze a legkedvezőbb a régióban.

Az automatikus részvétel és a leghosszabbak közé tartozó kilenc hónapos időtartam (máshol három vagy hat hónap), amely januártól az említett ügyfelek esetében további hat hónappal meghosszabbítható, egyaránt nagy segítséget jelent az ügyfelek széles körének - mondta.

A legtöbb országban a meg nem fizetett kamatokat tőkésítik, Magyarországon azonban ez nincs így. A magyar rendszerben ráadásul a törlesztőrészlet sem emelkedik a moratórium után, a futamidő arányos növelésével az ügyfelek havi terhei nem változnak. A bankszektornak a kamatok szétterítése és átütemezése ugyanakkor csak 2020-ban mintegy ötvenmilliárd forintos veszteséget jelent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×