eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A vásárlók közötti biztonságos távolságra figyelmeztető felirat egy élelmiszerbolt padlóján a hollandiai Engelenben 2020. március 24-én. Az országban 4749 koronavírusos beteget tartanak nyilván és 213-ra emelkedett az elhunytak száma.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

Kamara: egy feladata maradt a magyar fogyasztónak

A koronavírus-járvány átalakította a vásárlási szokásainkat is, ami a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint felelősségteljes magatartásra vall.

Az élelmiszerbolti vásárlásokkal kapcsolatban megfigyelhető, hogy az üzletekbe történő belépés és a fizetés között eltelt idő lerövidült, valamint csökkent az úgynevezett impulzusválasztások száma – ismertette az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános alelnöke.

A korábbiakhoz képest tehát rutinszerűbben, tervezettebben vásárolnak a fogyasztók,

„sokan listákkal a kezükben érkeznek a boltokba és a sorok közötti sétálgatás, nézelődés szinte megszűnt”

– fogalmazott Süle Katalin. Hozzátette, szemlátomást odafigyelnek a vásárlók, hogy kevés időt töltsenek a vásárlással, és célirányosan haladjanak annak során, ami felelősségteljes magatartásnak számít.

A fogyasztók továbbá igyekeznek olyan értékesítőhelyeket felkeresni, ahol a fogyasztói kosár teljes palettája megtalálható, továbbá olyat, ahol nyitott parkoló áll rendelkezésre, hogy minél több időt tudjanak a szabadban tölteni. Süle Katalin érdekességként jegyezte meg, hogy mivel megkezdődött a tanév és a gyerekek iskolába kezdtek járni, ezért kevesebben dolgoznak home office-ban is, és például az áruházi szendvicseladásokban érzékelhető egy növekedés a tavaszi időszakhoz képest.

A kamara általános alelnöke az InfoRádió kérdésére arra is kitért, hogy a koronavírus-járvány első hullámában csökkent a vásárlások száma, és hektikussá vált azok heti eloszlása, változott a fogyasztói kosár összetétele, miközben nőtt is annak értéke. Mégis elmondható, hogy a vásárlások számának a változásával csökkent a forgalom. A tartós élelmiszerek aránya nőtt, a lédig áruk iránti kereslet pedig jelentősen eltolódott az előre csomagoltak felé. Kiemelte, hogy tudatosan, a vásárlásra felkészülve érkeznek a fogyasztók a boltokba, és célirányosan azt a terméket teszik a kosárba, amit otthon elterveztek.

Süle Katalin megjegyezte, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál

bíznak abban, hogy ez a tudatos magatartás a jövőben is megmaradt, hiszen ez, mint fogalmazott, mindannyiunk felelőssége is.

Végezetül hangsúlyozta: Magyarország a népességének akár másfélszeresét is élelmezni tudná, ami egy hatalmas kincs és erőforrás, ezért meg kell becsülni a magyar mezőgazdaságot, az élelmiszeripart és annak valamennyi dolgozóját, hiszen a magyar termékek tudatos vásárlása mindenképp segíti a magyar gazdaságot, agrárgazdaságot.

Ezért egy feladatunk van nekünk, fogyasztóknak: azt a mottót tűzzük ki magunk számára, hogy „én is hazait vásárolok”.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×