INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

magyar nemzeti bank

kamat

alapkamat

betét

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.

Rendhagyó változtatás az MNB-től

Infostart

A jegybanknak egy ideje már nem az alapkamat a legfontosabb eszköze a piaci kamatok befolyásolására – most sem ehhez nyúlt.

Délután háromkor jelenik meg az MNB egyhetes betéti tenderének eredménye, azonban a jegybank honlapjára már felkerült a mai tender meghirdetése. Ennek újdonsága, hogy az eddigi 0,6 százalék helyett 0,75 százalékos kamat mellett fogad be ajánlatokat a jegybank, vagyis gyakorlatilag kamatot emelt – írta a Portfolio.

Mindez azért számít szigorításnak, mert az utóbbi hónapokban az egyhetes betét az effektív irányadó eszköz, vagyis annak kamata a meghatározó. Ez eddig mindig megegyezett az alapkamattal, most először van eltérés.

A portál emlékeztet: valójában már régóta nem az alapkamat a jegybank legfőbb, a piaci kamatokat meghatározó eszköze, mert a jegybank aktív likividitászabályozó eszközökkel befolyásolta a bankközi kamatszintet. Az egyhetes betét eszközét a jegybank a koronavírus-járvány első hullámának tőkepiaci turbulenciájában vezette be, és elérte a bankrendszer felesleges likviditásának korlátlan kiszívását érte el. A vészhelyzeti eszköz ezzel a monetáris politika legfontosabb kamatbefolyásoló eszközévé vált.

A kamatot nem a monetáris tanács ülésen határozzák meg, hanem az igazgatóság dönt róla a betét meghirdetésének napján. Mindeddig soha nem tért el a jegybank az alapkamat szintjétől, ez az első ilyen eset.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018