eur:
390.68
usd:
367.91
bux:
55138.75
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Dolgozó a Thyssenkrupp német autóipari alkatrész- és alapanyag-beszállító cég jászfényszarui gyárában az avatás napján, 2018. március 2-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A munkaerő-kölcsönzésnél már érzik az ipar éledezését

Nyolcadik hete nő a magyarországi munkaerő-kölcsönző cégek forgalma, vagyis ismét egyre nagyobb az igény a kölcsönzött munkaerőre – mondta az InfoRádiónak a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége elnöke, Dénes Rajmund Roland.

Az elmúlt nyolc hétben elindult a gazdaság visszarendeződése, folyamatosan növekszik a létszám, és elkezdték visszavenni a korábban elküldött kölcsönzött munkaerőt – mondta az InfoRádiónak Dénes Rajmund Roland, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnöke. Március végétől, vagyis a 14. héttől végez reprezentatív kutatást a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége, amiben tíz országos munkaerő-kölcsönző cég vesz részt. Ennek eredményét hetente megküldik az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak.

Ebben szektoronként és iparáganként követhető a koronavírus okozta gazdasági válság kölcsönzési piacra gyakorolt közvetlen és közvetett hatása. Az elnök szerint ez jó indikátor a gazdaság működéséhez, ugyanis a válságoknál elsősorban az atipikus munkaerő, azaz a kölcsönözöttek, diákmunkások és nyugdíjasok számát csökkentik, viszont ha megindul a gazdaság, akkor ez a kör az, ahol először jelentkezik a kereslet.

Mivel még három hónap sem telt el, ez mindenképp pozitív változás.

Ágazatok szerint vizsgálva teljesen vegyes a kép, az elején a kereskedelmet, vendéglátást, idegenforgalmat érintette a válság a leghamarabb. Viszont a kereskedelem esetében az ágazat logisztikához, raktározáshoz, kiszállításhoz kötődő részének volt egy átszívó hatása, és az elején elküldött munkaerő itt el tudott helyezkedni. A következő hullámban az agrárium volt a fő célpiac, amikor a külföldi munkaerő határzár miatti kiesésével a mezőgazdaság különböző területein adódtak munkalehetőségek.

"Ami viszont egyértelműen látszik és nagyon dinamikusan fejlődik, az az autóipar és a feldolgozóipar"

– tette hozzá Dénes Rajmund Roland.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×