eur:
393.09
usd:
367.29
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A koronavírus-járvány miatt zárva tartó árus-pavilonok a Debreceni út mentén Hajdúszoboszlón 2020. április 24-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Elemző: fokozatos és járványfüggő kilábalás várható

A magyar nemzetgazdaságnak szinte alig volt olyan ágazata, amely ne szenvedett volna el két számjegyű visszaesést idén április és június között, amikor is a GDP volumene átlagosan 13,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest - mondta az InfoRádiónak Hornyák József, a Portfolio elemzője.

Ilyen gyenge teljesítményt nem láthattunk még a 2008-2009-es világgazdasági válság idején sem: akkor 7-8 százalékos negyedéves változások voltak, a mostani, 13,6 százalékos visszaesésre még nem volt példa az azonos módszertannal készülő adatközlés bevezetése óta - értékelte az IinfoRádiónak a frissen közzétett második negyedéves részletes GDP-adatokat Hornyák József, a Portfolio elemzője. Úgy vélte, legutóbb a rendszerváltáskor lehettek hasonló mértékű gazdasági teljesítmény visszaesések.

"A koronavírus-sokkhatás egy rendkívül gyorsan lezajló és nagymértékű válságot okozott Magyarországon"

- mondta az elemző.

Szavai szerint termelési oldalon minden ágazatban rendkívül kedvezőtlenül alakultak a számok: az ipar teljesítménye 20 százalékkal, a szolgáltató szektor 12 százalékkal esett vissza. "Utóbbin belül a legnagyobb, 27 százalékos esést a szórakozás és a művészet szenvedte el" - mondta Hornyák József. A szálláshely-szolgáltatásban is két számjegyű volt a csökkenés. Ugyanakkor a pénzügyi, biztosítási tevékenységnél nemhogy visszaesés, de szerény mértékű növekedést mért a KSH. "Az ipar mellett az építőipart is megviselte a járvány, 13 százalékkal esett a teljesítménye, sokkal kevesebb minden épült ebben a időszakban" - mondta az elemző. A mezőgazdaság pedig 2,1 százalékkal zsugorodott, bár az elemző szerint gyakorlatilag nem volt érdemi hatással az ágazatra a járvány, annál inkább az időjárás.

Az éves gazdasági teljesítmény alakulását nemcsak a termelési, de a felhasználási oldal, a lakossági fogyasztás is befolyásolja, márpedig az elemző szerint itt is kedvezőtlen számokat közölt a KSH.

"A lakosság fogyasztása rendkívül gyenge, a beruházások is visszaestek és az export is nagyon nagy csökkenést mutatott"

- mondta Hornyák József. Úgy vélte, mivel Európa legtöbb országában is szigorú korlátozások voltak, ezekben az országokban is visszaesett a termelés, ez alapján pedig a kilábalás is csak fokozatos lehet.

"A harmadik negyedévben szerény növekedés várható számos nemzetgazdasági ágban a második negyedéves adatokhoz képest,

mivel már beindult a turizmus, egyre több vállalat tudott több műszakban termelni, és már nem volt zárvatartással kapcsolatos korlátozás sem" - mondta Hornyák József. Hozzátéve, hogy az előző év azonos időszakához képest azonban még a harmadik negyedéves adatok is visszaesést mutatnak majd, azonban már kisebb mértékűt, mint 2020. második negyedévében. Az év vége pedig szerinte attól függ, hogy a koronavírus-járvány második hulláma miként söpör végig Európán és a világon, illetve, hogy mennyire lesz sikeres az egyes országok védekezése, kell-e újra nagyon szigorú korlátozásokat bevezetni. "Világszerte azon dolgoznak a kormányok, hogy ne kelljen újra szigorú korlátozásokat bevezetni, annak érdekében, hogy ne essen vissza drasztikusan a GDP" - tette hozzá Hornyák József.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×