INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

balassi intézet

matthias corvinus collegium

beruhzás

bontás

ingatlan

A Balassi Intézet tömbja a Google Streetview képén

Akár 10 emeletes panel nagyságú épület is kerülhet a Balassi Intézet helyére

Infostart

A főváros ikonikus épületének bontása már biztos, de hogy mit épít a helyére kiemelt kormányzati beruházással a Matthias Corvinus Collegiumot tulajdonló alapítvány, még nem tudni.

Az már biztos, hogy az egykoron a Munkásőrség országos parancsnokságának és tisztképzőjének épített, a főváros látképét jellegzetesen meghatározó épület eltűnik majd a Gellérthegy oldalából - ezt meg is erősítette az Építészfórumnak a tulajdonos Tihanyi Alapítvány. A Tombor Balázs és Tombor András által létrehozott szervezet a tevékenységét a Mol és Richter részvénycsomagok ajándékba adásával az állam által jól megtámogatva az egész Kárpát-medencére kiterjeszteni tervező, tehetséggondozással foglalkozó Matthias Corvinus Collegium új székhelyének szánja a bontás után létrehozandó új épületet. Az egykori Balassi Intézet helyére szánt épületről azonban egyelőre nem árultak el túl sok konkrétumot.

A portál érdeklődésére annyit közöltek, hogy a tehetséggondozási programok centrumának szánt létesítmény a mostaninál korszerűbb, esztétikusabb, ökológiai szempontokat is figyelembe vevő, tájba illeszkedő központi épület lenne. Az MCC tervei szerint az új centrum legkorábban 2025-re készülhet el, a megvalósítást pedig közlésük szerint várhatóan tervpályázat előzi majd meg.

A portál idézi a 370/2020. (VII. 30.) kormányrendeletet, ami szerint az ingatlan teljes területe építési helynek minősül, a terepszint feletti beépítettség megengedett legnagyobb mértékét 65, a terepszint alatti beépítettség megengedett legnagyobb mértékét 70 százalékban maximalizálták, míg a zöldfelület legkisebb mértéke 20 százalékot érhet el. A szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke 4 m2/m2. Abban is igen nagyvonalú a rendelet, hogy az épületmagasság és a homlokzatmagasság megengedett legnagyobb mértéke 32 méter – ez megközelítőleg egy tízemeletes panelház (vagy egy hat-hétemeletes modern irodaház) magasságának felel meg. Az új épületegyüttes legmagasabb pontja nem haladhatja meg a 35 métert.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy építészeti-műszaki tervpályázati eljárást és településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi bejelentési eljárásnak nincs helye a beruházás megvalósítása során.

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018