eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Balassi Intézet tömbja a Google Streetview képén

Akár 10 emeletes panel nagyságú épület is kerülhet a Balassi Intézet helyére

A főváros ikonikus épületének bontása már biztos, de hogy mit épít a helyére kiemelt kormányzati beruházással a Matthias Corvinus Collegiumot tulajdonló alapítvány, még nem tudni.

Az már biztos, hogy az egykoron a Munkásőrség országos parancsnokságának és tisztképzőjének épített, a főváros látképét jellegzetesen meghatározó épület eltűnik majd a Gellérthegy oldalából - ezt meg is erősítette az Építészfórumnak a tulajdonos Tihanyi Alapítvány. A Tombor Balázs és Tombor András által létrehozott szervezet a tevékenységét a Mol és Richter részvénycsomagok ajándékba adásával az állam által jól megtámogatva az egész Kárpát-medencére kiterjeszteni tervező, tehetséggondozással foglalkozó Matthias Corvinus Collegium új székhelyének szánja a bontás után létrehozandó új épületet. Az egykori Balassi Intézet helyére szánt épületről azonban egyelőre nem árultak el túl sok konkrétumot.

A portál érdeklődésére annyit közöltek, hogy a tehetséggondozási programok centrumának szánt létesítmény a mostaninál korszerűbb, esztétikusabb, ökológiai szempontokat is figyelembe vevő, tájba illeszkedő központi épület lenne. Az MCC tervei szerint az új centrum legkorábban 2025-re készülhet el, a megvalósítást pedig közlésük szerint várhatóan tervpályázat előzi majd meg.

A portál idézi a 370/2020. (VII. 30.) kormányrendeletet, ami szerint az ingatlan teljes területe építési helynek minősül, a terepszint feletti beépítettség megengedett legnagyobb mértékét 65, a terepszint alatti beépítettség megengedett legnagyobb mértékét 70 százalékban maximalizálták, míg a zöldfelület legkisebb mértéke 20 százalékot érhet el. A szintterületi mutató megengedett legnagyobb mértéke 4 m2/m2. Abban is igen nagyvonalú a rendelet, hogy az épületmagasság és a homlokzatmagasság megengedett legnagyobb mértéke 32 méter – ez megközelítőleg egy tízemeletes panelház (vagy egy hat-hétemeletes modern irodaház) magasságának felel meg. Az új épületegyüttes legmagasabb pontja nem haladhatja meg a 35 métert.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy építészeti-műszaki tervpályázati eljárást és településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi bejelentési eljárásnak nincs helye a beruházás megvalósítása során.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×