INFORÁDIÓ
2021. június 25. péntek
Vilmos

autóeladás

használt autó

jóautók.hu

halász bertalan

visszaesés

koronavírus

Köröket vert a magyar piac az uniós riválisaira

Köröket vert a magyar piac az uniós riválisaira

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

2020 első félévében nagyjából 25 százalékkal kevesebb új autót adtak el Magyarországon, mint az előző év hasonló időszakában. A csökkenés ellenére ez az adat a legkedvezőbbnek számít a kelet-közép-európai régióban, a környező országokban ugyanis a visszaesés 30 százalék feletti, sőt egyes országokban az 50 százalékot is megközelítheti – hívta fel a figyelmet az adatokat összegző Jóautók.hu vezérigazgatója.

Az új autók forgalomba helyezése frontján a magyarországi piac meglepően jól teljesített a kelet-közép-európai országokhoz hasonlítva, sőt, az a 25 százalékos visszaesés, amit produkált az első félévben a válság hatásra,

európai uniós összehasonlításban is dobogós helyet ér, kizárólag Finnországban, valamint Svédországban volt kisebb a csökkenés

– fogalmazott az InfoRádiónak a Jóautók.hu vezérigazgatója.

Halász Bertalan hozzátette: valamennyi régiós országban 30–35 százalékos visszaeséssel kellett számolni, leszámítva Horvátországot, ahol még drasztikusabb esés következett be 55 százalékkal.

A szakember megjegyezte, ahogyan az egész járványhelyzet gazdasági hatásai egy nagyon komplex egészet alkotnak, az autópiaci mutatókra vonatkozó hatások is nagyon sok okra vezethetők vissza, tehát az ismertetett számok egy többeredős mértéket mutatnak. Így a gazdaság kitettsége, a fogyasztók percepciója, a tartalékok nagysága, az aktuálisan futó kormányzati támogatások és intézkedések – például a nagycsaládos- és elektromos autóvásárlásra folyamatban lévő állami segítségnyújtás –, mind–mind közrejátszanak ebben, vagyis egy nagyon komplex rendszerről van szó – ismételte meg.

A legnagyobb visszaesések – lásd Horvátország, de az egész uniós adatsort is vizsgálva igaz –, jellemzően a minél délebbre található, a turizmusnak hangsúlyosabban kitett országokban figyelhető meg – magyarázta a Jóautók.hu vezérigazgatója. Ennek megfelelően példul Németországban 35 százalékos, Franciaországban egy 39 százalékos, Olaszországban 46 százalékos, Spanyolországban pedig egy 51 százalékos esés ment végbe.

Nyitókép: pixabay

Kapcsolódó hang

Köröket vert a magyar piac az uniós társaira
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018