eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Nagy változások a magyar munkaerőpiacon

A járvány hatására a magyar dolgozók motiváltabbak lettek munkahelyük megtartásában .

A koronavírus-járvány okozta válság hatására a magyar dolgozók motiváltabbak lettek munkahelyük megtartásában: a válaszadók 70 százaléka hajlandó lenne akár fél órával is többet utazni a munkahelyére, 56 százalékuk ugyanannyi pénzért többet is dolgozna, ami 20, illetve 18 százalékpontos növekedést jelent az előző negyedévhez képest.

A BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián 1200 ember megkérdezésén alapuló, júniusban végzett reprezentatív felmérése alapján képzett BNP Paribas Cardif munkaerőpiaci stabilitási index 70 pont lett, ami továbbra is részben optimista hozzáállást mutat a munkavállalók körében. A stabilitási index azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, mennyire bíznak a munkavállalók abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít számukra.

Az optimizmust mutatja az újbóli elhelyezkedés esélyének megítélése is, itt 58 pontot mértek, míg az előző év azonos időszakában ez az érték 57, 2018-ban pedig 53 pont volt.

Arra a kérdésre, hogy az adott munkavállaló mennyire érzi biztosnak a pozícióját 74 pontos értéket mértek, ami 16 százalékpontos visszaesést jelent az előző negyedévhez képest.

Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif Biztosító vezérigazgatója elmondta: a válság hatására az elmúlt években tapasztalt munkaerő-piaci trend megváltozott, míg korábban egyre kevesebb személyes áldozatra és energiabefektetésre volt szükség a munkavállalók részéről munkahelyük megtartásához, a hirtelen megugró motiváltság arról tanúskodik, hogy a dolgozók élesedő versenyhelyzetre számítanak.

Ebbe az irányba mutat az is, hogy egy év alatt 22, három hónap alatt pedig 18 százalékponttal 55 százalékra csökkent azok aránya, akik munkahelyi pozíciójukban több mint 5 évre terveznek.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×