INFORÁDIÓ 
2020. november 30. hétfő
Andor, András

pletser tamás

olajkitermelés

kőolaj

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) logója a szervezet bécsi székházán 2020. március 4-én, az OPEC kétnapos 178. miniszteri tanácskozásásának kezdete előtti napon.

Finomhangolás után tartós lehet a mostani olajár

Augusztustól napi két millió hordóval nő a világ olajkínálata – ismertette az Inforádiónak az Erste Bank olaj és gázipari elemzője.

Az előztes válrakozásnak megfelelően a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele szövetséges országok a korábbi mintegy 9,7 millió hordós termeléscsökkentést mérsékelnék, valószínűsíthetően 7,5-7,7 millió hordó/napra csökkentenék a termelésvágást, magyarán augusztustól napi két millió hordóval többet termelhet a kartel, ennyivel növekedne a világ kőolajkínálata – fogalmazott Plestser Tamás.

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője egyetértett, hogy egyfajta finomhangolásról van szó, mert ugyan

a kereslet világszerte emelkedik, azonban a járvány terjedése, esetleges második hulláma miatt sok a bizonytalan tényező.

Emlékeztetett, az OPEC gyakorlatilag április óta havi rendszerességgel összeül, és próbál hatással lenni az olajpiacra, elérve, hogy a jelenlegi árszint maradjon. A szakember azt is megjegyezte, a kereslet a várnál gyorsabban visszaállt az elmúlt hetekben, és ez adhat okot arra, hogy az OPEC valamelyst növelni akarja a termelését.

Plestser Tamás szerint

a mostani 40 dollár körüli árszint az év második felében is maradhat,

az OPEC célja is ez, hiszen egy túl magas olajár a megnövekedett keresletet letörhetné, de a már említett piaci bizonytalanság is ezt indokolja. Adott esetben egy második hulláma a járványnak jelentős mértékben csökkentené ismét a keresletet, vagyis a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének ismét csökkentenie kellene a kitermelését, ami mindig egy sokkal nehezebb lépés, mint a termelés növelése – magyarázta az Erste elemzője.

Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser

Kapcsolódó hang

Olajkitermelés – Plestser Tamás elemző, Erste
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018