eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk
A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) logója a szervezet bécsi székházán 2020. március 4-én, az OPEC kétnapos 178. miniszteri tanácskozásásának kezdete előtti napon.
Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser

Finomhangolás után tartós lehet a mostani olajár

Augusztustól napi két millió hordóval nő a világ olajkínálata – ismertette az Inforádiónak az Erste Bank olaj és gázipari elemzője.

Az előztes válrakozásnak megfelelően a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele szövetséges országok a korábbi mintegy 9,7 millió hordós termeléscsökkentést mérsékelnék, valószínűsíthetően 7,5-7,7 millió hordó/napra csökkentenék a termelésvágást, magyarán augusztustól napi két millió hordóval többet termelhet a kartel, ennyivel növekedne a világ kőolajkínálata – fogalmazott Plestser Tamás.

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője egyetértett, hogy egyfajta finomhangolásról van szó, mert ugyan

a kereslet világszerte emelkedik, azonban a járvány terjedése, esetleges második hulláma miatt sok a bizonytalan tényező.

Emlékeztetett, az OPEC gyakorlatilag április óta havi rendszerességgel összeül, és próbál hatással lenni az olajpiacra, elérve, hogy a jelenlegi árszint maradjon. A szakember azt is megjegyezte, a kereslet a várnál gyorsabban visszaállt az elmúlt hetekben, és ez adhat okot arra, hogy az OPEC valamelyst növelni akarja a termelését.

Plestser Tamás szerint

a mostani 40 dollár körüli árszint az év második felében is maradhat,

az OPEC célja is ez, hiszen egy túl magas olajár a megnövekedett keresletet letörhetné, de a már említett piaci bizonytalanság is ezt indokolja. Adott esetben egy második hulláma a járványnak jelentős mértékben csökkentené ismét a keresletet, vagyis a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének ismét csökkentenie kellene a kitermelését, ami mindig egy sokkal nehezebb lépés, mint a termelés növelése – magyarázta az Erste elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×