eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: Pixabay

Öt fontos tudnivaló az MNB által kezdeményezett újfajta lakásbiztosításokról

A Nemzeti Bank szigorú kritériumokat szabott ahhoz, hogy egy biztosítási konstrukció minősített fogyasztóbarát lehessen.

Ezek tartalmazzák például azt is, hogy milyen kockázatokra kell kiterjednie minden egyes ilyen termék alapcsomagjának. Ilyen például a vihar, a villámcsapás, a tűz vagy a betörés is. Az MNB szabályainak megfelelően azonban a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás "alapból" több olyan kockázatot is fedez, amelyekre eddig többnyire csak felárért lehetett biztosítást kötni. Így az alapcsomag kiterjed például

  • a zöldmegoldásokra, azaz a napkollektorra, a szélenergiai berendezésre vagy a geotermikus hőszivattyúra, illetve
  • bármilyen üvegtörésre is, legyen szó ajtóról vagy ablakról, téli kertről, üvegasztalról vagy tükörről, netán az otthon díszeként funkcionáló akváriumról

– ismerteti az Union Biztosító összegzése, amelyben az összesítés végén a saját konstrukciójukat is részletezik.

5-10 napon belül csengetnek a biztosítók

Az MNB szabályai szerint a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás gyors ügyintézést és fizetést garantál: a kárszemlére a bejelentést követő 5 munkanapon belül kell időpontot adnia a biztosítónak, újabb 5 napon belül pedig a kifizetést is teljesítenie kell. Sőt, a 100 ezer forint alatti károk kifizetése maximum 5 munkanap lesz - olvasható az UNION Biztosító cikkében.

Új értéken fizet

Valószínűleg nem sok embernek jut eszébe, hogy a lakásbiztosítását frissítse, pedig eddig akár milliókat lehetett bukni ezen baj esetén. Gondoljuk végig például, hogy

  • a mai építőipari árak mellett mennyibe kerülne újraépíteni az otthonunkat, ha az teljesen megsemmisülne?
  • az elmúlt években milyen, értékesebb dolgokat vásároltunk (például tévét, légkondit vagy mosogatógépet)?
  • mennyit költöttünk a nagyobb felújításokra (a fűtés korszerűsítésére, a nyílászárók cseréjére, a szigetelésre)?
  • Vajon értékkövetés nélkül fedezné ezeket az akár évekkel ezelőtt megkötött lakásbiztosításunk?

Az MNB által kezdeményezett minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás azonban új értéken fizet. Ez azt jelenti, hogy az épületek és ingóságok szerződéskötéskor érvényes, vagy becsült újjáépítési, illetve újrabeszerzési értéke alapján térít. Ebből pedig már pótolható a tönkrement ingóság, vagy újjáépíthető a totálkáros épület.

Így lesz olcsóbb a lakásbiztosítás

Számos trükk van az újfajta lakásbiztosítás díjának csökkentésére, amelyek mindegyike 5-10 százalékkal mérsékli a költségeket. Ezek intézményenként eltérőek az egyes ajánlatok szerint, az UNION Biztosítónál például kevesebbet kell fizetni, ha a biztosítási díjat csoportos beszedési megbízással egyenlítik ki, vagy ha a biztosítással kapcsolatos ügyeket elektronikusan intézik.

Az MNB honlapján lehet ellenőrizni, hol lehet megkötni

A Magyar Nemzeti Bank honlapján már elérhető egy új oldal a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításról.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.

Megerősítették az Orbán-Trump találkozó időpontját

Orbán Viktor miniszterelnök március 7-én Washingtonban Kevin Roberts-szel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytat panelbeszélgetést "az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője" címmel, a magyar stratégiai gondolkodásról a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×