INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

koronavírus

autó

eladás

új autó

Autók közlekednek a Róbert Károly körúton 2017. május 14-én, ahol befejeződött az Árpád híd és Vágány utca közötti szakasz felújítása. A teljes útszakaszt korlátozások nélkül, az új forgalmi rendnek megfelelően használhatják az arra közlekedők.

Baljós hírek az autópiac számára

Infostart

Elsősorban használtautó vásárlást terveznek a magyarok

Mindössze a magyarok 20 százaléka tervezett a következő egy évben autóvásárlást, azonban ebből 6 százalék halasztja is a beszerzését - derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által ezer fős, a felnőtt lakosságra reprezentatív felméréséből. Ez mind a piac újautó, mind a használtautó szegmense számára rossz hír, hiszen a járvány nyomán kibontakozó gazdasági válság hatására előbbi kategóriában a Datahouse adatai szerint több, mint negyedével esett a forgalom május végéig, az utóbbiban pedig az első negyedévi 12,6 százalékos visszaesés után áprilisban már 42,5 százalékkal zuhant. Ezt aligha dolgozza vissza a piac, még ha a kutatás szerint alakulnak is a vételi tervek:

újautó vásárlásról ugyanis mindössze a megkérdezettek 4, használtautó vételi szándékról pedig 10 százalék nyilatkozott.

A tervekből ugyanis nem minden esetben lesz vásárlás.

Tavaly egyébként mindent, így az állami és céges flottavásárlásokat is beleszámítva az újautó piacon 158 ezer, a használtautó importnál 156 ezer darabos forgalomról adtak számot, és összesen mintegy 810 ezer adás-vételi tranzakciót jegyeztek fel.

A kutatás szerint legkevésbé a budapestiek (16 százalék) terveztek autóvásárlást, közülük 11 százalék tart ki emellett és 5 százalék mondott le róla. A vásárlást tervezők 5 százaléka akar új kocsit, míg a fennmaradó hányad használttal is beéri. A községekben élők 21 százaléka szeretne vagy szeretett volna kocsit venni. A lemondók aránya 5 százalék, használt autót 12, újat 4 százalék venne.

Legnagyobb arányban (9 százalék) a városokban élők kénytelenek a tervezett beszerzést halasztani, míg azok a kisvárosiak, akik pedig kitartanak a vételi tervük mellett, azok mindössze 3 százaléka nyilatkozott újautó, és 10 százalék használt jármű vásárlási szándékról. A megyeszékhelyeken sem sokkal jobb a helyzet: itt a halasztók aránya 7 százalék, miközben összesen 19 százalékban merült fel a vétel gondolata, és csak a vételi tervekről számot adók 4 százaléka gondolkodott újautóban.

Végzettség szerint vizsgálva az alapfokú végzettségűek 81 százaléka egyáltalán nem tervezett a következő egy évben vásárlást. Ez a közép- és felsőfokú végzettségűeknél egyaránt 79 százalék.

A mégis vásárlásban gondolkodók közül a diplomások egy, a középfokú végzettségűek 8, míg a legkevésbé képzettek 7 százaléka kényszerül halasztani a terveit.

Ugyanakkor a diplomások 15 százaléka használt autóban gondolkozik, újban csak 5 százalékuk. A középfokú végzettségűeknél 10 százalék döntött használtautó, és 3 százalék új mellett.

Autóvásárlási terveket a legnagyobb arányban a 40-59 éves korosztály dédelgetett (25 százalék), de közülük 9 százaléknak le kellett erről mondania. Akik fenntartják ezt az elképzelésüket, azok többsége, 11 százaléka is használtautó beszerzést tervez, újat csak 5 százalék. A 18-39 éves korosztály 20, míg a 60 fölöttieknek csak 13 százaléka vásárol (vagy vásárolt volna) kocsit. A 40 alattiak 6 százaléka kényszerül halasztani, de aki vásárol, az is inkább használt beszerzésben gondolkodik (12 százalék). A 60 felettiek 4 százaléka tartott ki az újautó, míg további 5 százalék használtautó vásárlási terve mellett a felmérés idején. A kutatás szerint a nők 15, a férfiak 25 százaléka tervez vagy tervezett autóvásárlást. Ez az álom azonban a férfiak 8, illetve a nők 5 százalékánál szertefoszlott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018