eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Autók közlekednek a Róbert Károly körúton 2017. május 14-én, ahol befejeződött az Árpád híd és Vágány utca közötti szakasz felújítása. A teljes útszakaszt korlátozások nélkül, az új forgalmi rendnek megfelelően használhatják az arra közlekedők.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Baljós hírek az autópiac számára

Elsősorban használtautó vásárlást terveznek a magyarok

Mindössze a magyarok 20 százaléka tervezett a következő egy évben autóvásárlást, azonban ebből 6 százalék halasztja is a beszerzését - derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által ezer fős, a felnőtt lakosságra reprezentatív felméréséből. Ez mind a piac újautó, mind a használtautó szegmense számára rossz hír, hiszen a járvány nyomán kibontakozó gazdasági válság hatására előbbi kategóriában a Datahouse adatai szerint több, mint negyedével esett a forgalom május végéig, az utóbbiban pedig az első negyedévi 12,6 százalékos visszaesés után áprilisban már 42,5 százalékkal zuhant. Ezt aligha dolgozza vissza a piac, még ha a kutatás szerint alakulnak is a vételi tervek:

újautó vásárlásról ugyanis mindössze a megkérdezettek 4, használtautó vételi szándékról pedig 10 százalék nyilatkozott.

A tervekből ugyanis nem minden esetben lesz vásárlás.

Tavaly egyébként mindent, így az állami és céges flottavásárlásokat is beleszámítva az újautó piacon 158 ezer, a használtautó importnál 156 ezer darabos forgalomról adtak számot, és összesen mintegy 810 ezer adás-vételi tranzakciót jegyeztek fel.

A kutatás szerint legkevésbé a budapestiek (16 százalék) terveztek autóvásárlást, közülük 11 százalék tart ki emellett és 5 százalék mondott le róla. A vásárlást tervezők 5 százaléka akar új kocsit, míg a fennmaradó hányad használttal is beéri. A községekben élők 21 százaléka szeretne vagy szeretett volna kocsit venni. A lemondók aránya 5 százalék, használt autót 12, újat 4 százalék venne.

Legnagyobb arányban (9 százalék) a városokban élők kénytelenek a tervezett beszerzést halasztani, míg azok a kisvárosiak, akik pedig kitartanak a vételi tervük mellett, azok mindössze 3 százaléka nyilatkozott újautó, és 10 százalék használt jármű vásárlási szándékról. A megyeszékhelyeken sem sokkal jobb a helyzet: itt a halasztók aránya 7 százalék, miközben összesen 19 százalékban merült fel a vétel gondolata, és csak a vételi tervekről számot adók 4 százaléka gondolkodott újautóban.

Végzettség szerint vizsgálva az alapfokú végzettségűek 81 százaléka egyáltalán nem tervezett a következő egy évben vásárlást. Ez a közép- és felsőfokú végzettségűeknél egyaránt 79 százalék.

A mégis vásárlásban gondolkodók közül a diplomások egy, a középfokú végzettségűek 8, míg a legkevésbé képzettek 7 százaléka kényszerül halasztani a terveit.

Ugyanakkor a diplomások 15 százaléka használt autóban gondolkozik, újban csak 5 százalékuk. A középfokú végzettségűeknél 10 százalék döntött használtautó, és 3 százalék új mellett.

Autóvásárlási terveket a legnagyobb arányban a 40-59 éves korosztály dédelgetett (25 százalék), de közülük 9 százaléknak le kellett erről mondania. Akik fenntartják ezt az elképzelésüket, azok többsége, 11 százaléka is használtautó beszerzést tervez, újat csak 5 százalék. A 18-39 éves korosztály 20, míg a 60 fölöttieknek csak 13 százaléka vásárol (vagy vásárolt volna) kocsit. A 40 alattiak 6 százaléka kényszerül halasztani, de aki vásárol, az is inkább használt beszerzésben gondolkodik (12 százalék). A 60 felettiek 4 százaléka tartott ki az újautó, míg további 5 százalék használtautó vásárlási terve mellett a felmérés idején. A kutatás szerint a nők 15, a férfiak 25 százaléka tervez vagy tervezett autóvásárlást. Ez az álom azonban a férfiak 8, illetve a nők 5 százalékánál szertefoszlott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×