eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Sertéshúst darabolnak az MCS Vágóhíd Zrt. sertésvágóhídján Mohácson 2019. november 5-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Termelői áremelkedést hozott a járvány márciusban

Az ipari termelői árak összességében 4,3 százalékkal voltak magasabbak a tavaly márciusiaknál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), hozzátéve, hogy az árak alakulásában a koronavírus járvány miatti forintgyengülés és az olajáresés hatása egyértelműen érezhető. Az élelmiszeripar belföldi áremelkedése 8,5 százalékos volt tavaly márciushoz képest.

Márciusban az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 1,5 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 3,3 százalékkal emelkedtek, az energiaiparé 1,9 százalékkal csökkentek. Az exportárak 5,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette a KSH. A hivatal szerint az áremelkedés ütemét a forint árfolyamváltozása, valamint a nyers- és alapanyagok árainak alakulása befolyásolta. Az energiaipar területén és az olajárak csökkenésében a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok hatásai már érezhetők voltak - tette hozzá jelentésében a KSH.

Az előző hónaphoz viszonyítva márciusban 0,5 százalékkal emelkedtek a termelői árak, főképp az exportárak 1,5 százalékos emelkedése miatt, miután belföldön 1,3 százalékkal csökkentek az árak.

Belföldön a járműipari cégek 9,6 százalékkal emelték termelői áraikat tavaly márciushoz mérve az egy hónappal korábbi 7,0 százalék után.

Az élelmiszeriparban 7,8 százalékról 8,5 százalékosra,

a számítástechnikai ágazatban 4,6 százalékról 5,2 százalékra gyorsult az áremelkedés üteme.

A forintban számolt exportárakon belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,1 százalékkal nőttek az árak, köztük a járműgyártásban 9,0 százalékkal, az élelmiszeriparban 12,4 százalékkal. A számítástechnikai termékek exportárak 4,6 százalékkal, a gyógyszereké 6,6 százalékkal nőtt.

A forint tavaly márciusi árfolyamához viszonyítva az euróval szemben 9,27 százalékkal (29,29 forinttal), a dollárhoz képest 11,69 százalékkal (32,67 forinttal) leértékelődött.

Az első negyedévben a belföldi termelői árak 2,8 százalékkal, az exportárak 4,6 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához viszonyítva, így a termelői árak 4,0 százalékkal voltak magasabbak a jelentés szerint

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×