eur:
395.48
usd:
366.78
bux:
65434.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Budapest, 2019. április 16.MTI/Mohai Balázs
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Magyarország eredményesen bocsátott ki eurókötvényt

Magyarország kedvező kamatozás és magas befektetői érdeklődés mellett összesen 2 milliárd euró értékben bocsátott ki 6 és 12 éves futamidejű államkötvényeket - jelentette be Varga Mihály közleményben.

A pénzügyminiszter kiemelte: az eredményes tranzakció megerősíti, hogy a befektetők továbbra is bíznak Magyarországban, és bizakodóak a magyar gazdaság újraindítását tekintve is. Az eurókötvény kibocsátásával az állam finanszírozása még biztonságosabbá vált. A koronavírus-járvány miatt megnövekedett finanszírozási igény fedezete biztosított - szögezte le.

A 6 éves eurókötvények kamatozása 1,125 százalék, amely euróban soha nem volt még ilyen alacsony Magyarország esetében, míg a 12 éves kötvények kamata kedvezőbb a 2017-ben kibocsátott 10 éves futamidejű eurókötvény kamatánál - tájékoztatott Varga Mihály.

Ismertette: a kötvények fogadtatása a jól ütemezett piacra lépésnek és az átgondolt árazási stratégiának köszönhető.

A kormány adósságkezelői céljai változatlanok: az államadósság finanszírozásában továbbra is a belföldi forrásokra helyezzük a hangsúlyt, míg a külföldiek arányát hosszú távon csökkenteni kívánjuk - tájékoztatott a tárcavezető.

Megfogalmazása szerint ezt mutatja, hogy míg 10 évvel ezelőtt az adósság fele külföldi devizában volt, a kibocsátás hatására hozzávetőlegesen 17,7 százalék lesz a központi költségvetés adósságának deviza aránya.

A pénzügyminiszter kiemelte: a koronavírus-járvány okozta világgazdasági bizonytalanságokra tekintettel Magyarországnak az az érdeke, hogy az államadósság finanszírozása több lábon álljon. A mostani kötvénykibocsátás az államadóság hátralévő átlagos futamidejét és a befektetői összetételt is javítja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×