eur:
395.01
usd:
370.83
bux:
65196.47
2024. április 19. péntek Emma
Dictyothyropsis vogli , a Mecsekben feltárt, mintegy 130 millió éves őskörnyezetből, különleges tulajdonságokkal rendelkező, eddig ismeretlen fosszilis ősmaradványfajok, a pörgekarúak (brachiopodák) egy példánya a Magyar Természettudományi Múzeum föld és őslénytárában 2019. december 17-én. A pörgekarúak ma is élő külső, meszes vázzal rendelkező, kagylókra emlékeztető, de azokkal rokonságban nem álló, néhány centiméteres nagyságú tengeri élőlények, melyek a földtörténet ókorában akkora jelentőséggel bírtak, mint ma a kagylók. A ma ismert kagylók a földtörténeti középkor kréta időszakától kezdve kiszorították a brachiopodákat eredeti élőhelyükről.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Elvesztenék közalkalmazotti státuszukat a kulturális területen dolgozók

Egy friss törvényjavaslat munkaviszonnyá alakítaná novembertől a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát. Az ágazati szakszervezetnek az ünnepi hétvége alatt kellene véleményezni a tervezetet.

November elsejétől megszűnne a kulturális intézményekben dolgozók közalkalmazotti státusza egy törvénymódosító-javaslat szerint, és munkaviszonnyá alakulna át - írta a 444.hu a Munkások Újságában megjelent cikk alapján. Utóbbi szerint volt olyan szakszervezet, amely tőlük értesült a tervezett változásról.

Elsőként egyébként a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete számolt be a tervezetről, miután április 9-én csütörtökön levelet kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A tárca azt kérte tőlük, hogy április 14-én, kedden reggel fél 9-ig küldjék el az észrevételeiket.

A javaslat - ami itt érhető el - kiterjed a levéltárakra, nyilvános könyvtárakra, muzeális intézményekre és előadó-művészeti szervezetekre. A kormány által létrehozott VERITAS Történetkutató Intézetnél azonban megmaradhatnak a közalkalmazottak.

A tervezett változás szerint a munkáltatónak július 1-ig kell tájékoztatnia a közalkalmazottat a jogviszony átalakulásáról, majd július 15-ig új ajánlatot kell tennie. A lap szerint a munkabér nem lehet alacsonyabb annál, amekkora összegre „közalkalmazott illetményként –ideértve a fizetési osztály és a fizetési fokozat szerint megállapított illetményt, az illetménykiegészítést, az illetménypótlékot és a rendszeres keresetkiegészítést –2020. október 31-én jogosult lenne”. A szerződést október 31-ig kellene megkötni.

A módosítás szerint június 1-től egyáltalán nem is lehetne új közalkalmazottakat felvenni ezekbe az intézményekbe,

sőt, ha "a közalkalmazott a szerződéskötésre vonatkozó határidőben nem nyilatkozik […] a közalkalmazotti jogviszony átalakulás nélkül, e törvény erejénél fogva megszűnik.”

Az indoklásban arra hivatkoznak, hogy az elmúlt harminc évben a közalkalmazotti törvény „sok szempontból nem tudta követni a munkaerő-piaci és munkajogi változásokat, életszerűtlenné vált és széttöredezett szabályozást eredményezve”.

„Ennek következtében indokolt a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyának munkaviszonnyá alakítása, ezáltal az egységes jogállásuk, munkavégzési feltételeik megteremtése, valamint az illetmény helyébe lépő munkabér kialakítása, azzal a garanciális rendelkezéssel, hogy az érintettek összességében nem kerülhetnek kedvezőtlenebb bérhelyzetbe, mint amit a hatályos szabályozás számukra jelenleg biztosít.”

A Munkások Újsága arra is felhívta a figyelmet, hogy a változással különösen

az idősebb, magasabban képzett, és akár évtizedek óta az adott intézményben dolgozók járhatnak a legrosszabbul, mivel így elesnének a jubileumi jutalmaktól.

Újdonság, hogy létrehoznák a regionális hatókörű könyvtárak rendszerét, melyek „feladata többek között a határainkon túli magyarság könyvtári szolgáltatásainak támogatása, valamint a megyei hatókörű városi könyvtárak együttműködésének, ellátásának koordinálása”.

A 444.hu szerint érdekes módosítás, hogy beleírnák a kulturális törvénybe: „Az állami és a települési önkormányzati fenntartású muzeális intézmény, könyvtár, közművelődési intézmény és közösségi színtér elkötelezett az Alaptörvényben rögzített alapelvek mellett.” Eddig ez szerepelt a törvényben: „Az állami és a települési önkormányzati fenntartású muzeális intézmény, könyvtár és közművelődési intézmény nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×