eur:
394.83
usd:
364.11
bux:
65536.97
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Papíron biztosan többet dolgozunk idén, mint tavaly

A néggyel több munkanapnak elvileg a GDP-ben is meg kell majd látszódnia.

Az idén a tavalyinál néggyel több munkanap lesz, ami az elemzők szerint 0,2-0,3 százalékponttal emelheti a gazdasági növekedés ütemét - írja a pénteki Világgazdaság.

A gazdasági napilap felidézi, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a tavalyi bruttó hazai termék (GDP) közlése utáni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy 2019-hez képest ebben az évben több munkanap lesz, amiben a szökőév miatti plusz egy napnak is van szerepe. Ennek köszönhetően a 2020-as gazdasági növekedés 0,3 százalékponttal lehet magasabb.

Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki vezető kutatója a lapnak elmondta, az idei első negyedévben és az utolsóban lesz két-két munkanappal több a tavalyihoz képest. A szökőnap és a pluszmunkanapok önmagukban az adott negyedéves növekedést mozgatják meg. Az egész év szempontjából viszont a szökőnap hatása nem több kerekítési hibánál - tette hozzá. Szerinte a pluszmunkanapok idei hatása 0,20-0,25 százalékpontos lehet.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének számításai szerint az első negyedében a plusz két munkanap hatására összesen 0,4-0,5 százalékponttal lehet nagyobb a bruttó hazai termék növekedése. Az idei október-decemberi időszak bővüléséhez 0,4 százalékpontot adhat a plusz két munkanap. Az elemző 4 százalékos nyers gazdasági növekedést prognosztizál, eszerint a munkanapok hatását is figyelembe véve 3,7-3,8 százalékkal bővülhet a GDP, azonban a koronavírus egyelőre beláthatatlan mértékű negatív hatással lehet a gazdaság teljesítményére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×