INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

albérlet

árak

emelkedés

Van, ahol most már nem drágul tovább az albérlet

Van, ahol most már nem drágul tovább az albérlet

Infostart

Több településen is elérték a fizetőképesség felső határát.

Továbbra is emelkednek az átlagos bérleti díjak Budapesten és a megyeszékhelyeken, de a részletes adatok alapján már vannak fővárosi kerületek és vidéki nagyvárosok, ahol megállt a drágulás – idézi az ingatlan.com legfrissebb elemzését a Világgazdaság. Az összeállítás a bérleti díjak változását vizsgálta évtizedes távlatban.

Az Eurostat szerint

2007 és 2019 harmadik negyedéve között Magyarországon több mint 60 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak.

Ezzel a magyar piac a a harmadik legnagyobb emelkedést produkálta az EU-ban Csehország és Litvánia után. Az ingatlan.com elemzésében pedig több mint 10 ezer magánszemély által tavaly és idén januárban feladott hirdetés alapján mérte fel a magyar albérletpiac sajátosságait.

A kiadó lakások átlagos bérleti díja Budapesten idén januárban 165 ezer forint volt, 10 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A megyeszékhelyeken pedig 11 százalékkal, 100 ezer forintra nőtt a havi díj. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az átlagos bérleti díjak alapján továbbra is tempós díjemelkedésre lehet számítani, igaz, a béremelések ütemének idei csökkenése miatt ez visszafogottabb lesz a tavalyinál.

A trendet az is fenntartja, hogy az országon belüli migráció során sok lakhelyváltó, vagy ingázó vásárlás helyett inkább lakást bérel a fővárosban, vagy a nagyvárosokban.

"Az idén januári adatok szerint azonban több olyan kerület és város van, ahol véget ért az emelkedés"

– emelte ki Balogh László.

Így a főváros VI. kerületében januárban 199 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami mindössze 2 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten. Az V. kerületben pedig stagnáltak az árak, így most 230 ezernél jár a havi díj.

A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben szintén mindössze 2 százalékkal, 100 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj. Kecskeméten és Szombathelyen változatlanul ugyanennyiért lehet lakást bérelni. Pécsett sem volt drágulás, itt átlagosan 90 ezer forintot kell fizetni.

A szakértő szerint könnyen lehet, hogy

az év során még több város és kerület vált stagnálásba,

mert a bérleti díjak is sok helyen közelítik azt a szintet, amelynél többet a bérlők már nehezen tudnak kifizetni.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018