INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

európai unió

európai bizottság

támogatás

November volt az uniós pénzeső hónapja

November volt az uniós pénzeső hónapja

Infostart

Rekordszintre nőtt az ország finanszírozási képessége a külfölddel szemben - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank. Ugyanakkor töretlenül folytatódik a külföldi jövedelemkivonás is.

Tavaly novemberben 877 millió euró folyt be az Európai Unió tőke átutalásaiból, és a folyó fizetési mérleg 271 millió euró többletével együtt az ország nemzetközi pénzügyi pozícióját jellemző - a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt - finanszírozási képesség a külfölddel szemben 1,143 milliárd euróra rúgott egyetlen hónapban - idézte a Magyar Nemzeti Bank honlapján megjelent legfrissebb adatokat a növekedes.hu.

Az összeg nagysága akkor érthető meg igazán, ha összevetjük azzal, hogy 2019 szeptember végéig összesen 1,210 milliárd euró volt az uniós tőketranszferek összege, és októberben is 346 millió eurót tett ki.

A folyó fizetési mérleg novemberi többlete 229 millió euróval nagyobb az októberi mindössze 42 millió eurónál azt követően, hogy az első három negyedévet összesen 324 millió euró deficittel zárta.

Az áruforgalomhoz kötődő deficit októberhez képest szerény 15 millió euróval 114 millió euróval kevesebb lett, de a szolgáltatások külkereskedelmi mérlegtöbblete is 45 millió euróval 622 millió euróra csökkent. Az első kilenc hónapot - egyébként - az árumérleg 1,424 milliárd euró deficittel, a szolgáltatások viszont 6,229 milliárd euró többlettel zárták.

A külföldiek novemberben is 767 millió euró jövedelmet vontak ki a Magyarországon befektetett tőkéjük jövedelmeként,

ami alig 2 millió euróval kevesebb az előző havinál és gyakorlatilag megegyezik az első három negyedév 6,759 milliárd eurós összegének egy havi átlagával.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018