eur:
389.12
usd:
361.04
bux:
68088.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Töltőpisztolyok a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétől emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Itt a magyar kereső, melyik autónak árt az új 95-ös benzin

Három magyar programozó elkészítette azt az ingyenes keresőt, amellyel egyszerűen kideríthető, hogy tankolhatunk-e E10-es jelzésű benzint a kocsinkba, vagy sem.

Az új szabályok értelmében a magyar kutakon és más uniós országokban 2020. január 1-jétől a sima 95-ös benzinben a kétszeresére emelkedett a biokomponens aránya. Erről a töltőpisztolyokon lévő E10 matrica árulkodik. A keverési arány eltolásának hatására még kevesebb fosszilis, nem megújuló energiahordozó szükséges az üzemanyag előállításához – emlékeztet a Totalcar.hu.

Mint az Infostart is megírta, hogy az új összetételű üzemanyag nem minden motornak használ, elsősorban a régebbi, jellemzően tíz-húszéves autók esetében jelenthet gondot a bioetanol nagyobb aránya, mert ezek erőforrásait még nem feltétlenül az alkoholos benzinhez tervezték, így nem tudni, jelentkeznek-e majd a károsodás tünetei.

Korábban az Autógyártók Európai Szövetsége kiadott egy listát, mely, idősebb autótípusok motorjának árthat az új üzemanyag, de most egy újabb, magyar nyelvű és sokkal egyszerűbben kezelhető weboldal segít az eligazodásban. Érdemes is odafigyelni, mert a szakportál szerint a korai közvetlen befecskendezéses benzinmotorral szerelt autóknál súlyos kiadások adódhatnak az üzemanyagrendszer hibáiból, elsősorban az autó alacsony piaci értékéhez viszonyítva lehet drága a teljes üzemanyagrendszer-felújítás.

Az érintetteknek, vagyis a jellemzően 2005 előtt gyártott benzines autók gazdáinak segíthet ugyanis a három magyar programozó, vagyis a Code Factory által 37 ezer autó adataiból felépített keresőrendszer. Ebben az autó márkáját, a típust (modell és motorváltozat), illetve az évjáratot legördülő menüből kiválasztva tájékozódhatnak. A kereső ide kattintva érhető el.

A másik megoldás, ha valaki a régebbi autójába nem 95-ös, hanem magasabb oktánszámú prémiumbenzint tankol, ezekben ugyanis nem emelkedett a bioetanol aránya, viszont jóval, literenként akár 40 forinttal is drágábbak, mint a 95-ös.

Akik a kerti gépekben használnak 95-ös benzint, érdemes szintén odafigyelniük, mert egyes esetekben a megemelt bioetanol-tartalom miatt a porlasztó beállítására lehet szükség, illetve azt javasolják, hogy a megvásárolt üzemanyagot 30 napon belül mindenki használja el, és ne tárolja ennél hosszabb ideig. A túl sokáig tárolt benzin ugyanis szétválik (megromlik), mert a bioetanol megköti a levegő nedvességét, és ez a víz az üzemanyag aljára kerül. A szétvált üzemanyag működési zavarokat és akár súlyos károsodásokat okozhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×