eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Újabb figyelmeztetést kaptak az új 95-ös benzin használói

Január elsejétől Magyarországon a 95-ös oktánszámú benzin E-10-es jelöléssel, magasabb bioetanol-tartalommal kerül forgalomba, és nem csak az autósoknak okozhat problémát.

Az Európai Unió környezetvédelmi előírásai miatt 2020-tól Magyarországon is megváltozik a 95-ös motorbenzin összetétele. A korábbi „E5" jelölést felváltja az „E10", amely azt jelenti, hogy az etil-alkohol (bioetanol) tartalom maximum 5 százalékról maximum 10-re emelkedik. Az új szabályozás a magasabb oktánszámú (prémium) benzinekre nem kötelező, ezért azok továbbra is elérhetők maximum 5 százalékos bioetanol tartalommal és „E5" jelöléssel.

A változtatással kapcsolatban felvetődik a kérdés, hogy ez mennyiben érinti a benzines kerti gépeink működését, használatát. A STIHL közleménye szerint általános szabály szerint az új 95-ös benzin minden gépéhez megfelelő, a megemelt bioetanol-tartalom miatt azonban esetleg a gép porlasztójának beállítására lehet szükség.

A cég emellett azt javasolja, hogy a megvásárolt üzemanyagot 30 napon belül mindenki használja el, és ne tárolja ennél hosszabb ideig. A túl sokáig tárolt üzemanyag szétválik (megromlik), mert a bioetanol megköti a levegő nedvességét, és ez a víz az üzemanyag aljára kerül. A szétvált üzemanyag működési zavarokat és akár súlyos károsodásokat okozhat, és az ilyen üzemanyag már alapos felrázás után sem használható fel.

Mint az Infostart megírta, korábban az Autógyártók Európai Szövetsége kiadott egy listát, mely, idősebb autótípusok motorjának árthat az új üzemanyag

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×