INFORÁDIÓ
2021. szeptember 29. szerda
Mihály

benzin

bioetanol

üzemanyag

Újabb figyelmeztetést kaptak az új 95-ös benzin használói

Újabb figyelmeztetést kaptak az új 95-ös benzin használói

Infostart

Január elsejétől Magyarországon a 95-ös oktánszámú benzin E-10-es jelöléssel, magasabb bioetanol-tartalommal kerül forgalomba, és nem csak az autósoknak okozhat problémát.

Az Európai Unió környezetvédelmi előírásai miatt 2020-tól Magyarországon is megváltozik a 95-ös motorbenzin összetétele. A korábbi „E5" jelölést felváltja az „E10", amely azt jelenti, hogy az etil-alkohol (bioetanol) tartalom maximum 5 százalékról maximum 10-re emelkedik. Az új szabályozás a magasabb oktánszámú (prémium) benzinekre nem kötelező, ezért azok továbbra is elérhetők maximum 5 százalékos bioetanol tartalommal és „E5" jelöléssel.

A változtatással kapcsolatban felvetődik a kérdés, hogy ez mennyiben érinti a benzines kerti gépeink működését, használatát. A STIHL közleménye szerint általános szabály szerint az új 95-ös benzin minden gépéhez megfelelő, a megemelt bioetanol-tartalom miatt azonban esetleg a gép porlasztójának beállítására lehet szükség.

A cég emellett azt javasolja, hogy a megvásárolt üzemanyagot 30 napon belül mindenki használja el, és ne tárolja ennél hosszabb ideig. A túl sokáig tárolt üzemanyag szétválik (megromlik), mert a bioetanol megköti a levegő nedvességét, és ez a víz az üzemanyag aljára kerül. A szétvált üzemanyag működési zavarokat és akár súlyos károsodásokat okozhat, és az ilyen üzemanyag már alapos felrázás után sem használható fel.

Mint az Infostart megírta, korábban az Autógyártók Európai Szövetsége kiadott egy listát, mely, idősebb autótípusok motorjának árthat az új üzemanyag

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018