eur:
392.14
usd:
366.47
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kecskeméten készült Mercedes kompakt személyautók a Mercedes-Benz gyárában 2016. május 24-én. A gyár több mint 180 ezer legyártott járművel húsz százalékos növekedést ért el 2015-ben.
Nyitókép: Ujvári Sándor

Elképesztő összeállítás született a magyarok autóvásárlásáról

A Vezess.hu minden korábbinál részletesebb összeállítást közölt arról, hogy milyen autóért mennyit fizetett a szalonokban a magyar vevő az idei évben.

A Vezess.hu kérésére a világ egyik legnagyobb járműipari statisztikákat készítő cége, a JATO rendkívül részletes számsort állított össze. Tizenhat kategóriára bontva kiszámolták, hogy az adott osztályban idén háromnegyed év alatt értékesített személyautóknak mennyi volt az átlagára.

A szakportál megjegyzi, természetesen egy-egy eladott gépjármű végleges árát Magyarországon csak a vevő és az eladó ismeri fillérre pontosan, a világ egyik legnagyobb járműipari statisztikákat készítő cége azonban ismeri minden értékesítésnél a márka/modell/motor/felszereltségi információkat, azaz meglehetősen részletes adatbázisból állnak össze egy-egy kategória átlagárai. Mindent egybevetve annál pontosabb árat ma meghatározni nemigen lehet, mint amit a JATO számol, teszik hozzá.

Íme néhány kiemelkedő, illetve érdekes kategória a tizenhat közül:

Kisautók – 4 499 816 forint a kategória átlagára

A harmadik legnépesebb kategória, Nyugat-Európával ellentétben nálunk sokak számára a Suzuki Swiftek, Opel Corsák, Renault Cliók, Škoda Fabiák jelentik a családi autót. 19 371-et adtak el.

Közepes SUV – 8 452 877 forint a kategória átlagára

Ma már Magyarországon is ebből fogy a legtöbb: 26 604 darabnak lett új gazdája háromnegyed év alatt. A Nissan Qasqai, a Hyundai Tucson, a Ford Kuga és a Peugeot 3008 osztálya, meglehetősen magasnak tűnő, 8,4 milliós átlagárral.

Alsó középkategória „mínusz” – 6 518 839 forint a kategória átlagára

Hasonlóan erős kategória 20 232 értékesítéssel. Opel Astrák, Ford Focus, Volkswagen Golfok, Kia Ceedek.

Alsó középkategória „plusz” – 8 163 830 forint a kategória átlagára

Ide tartoznak gyakorlatilag az előbbiek lépcsős hátú változatai, már amelyikből létezik, ám a kategória bajnoka a Škoda Octavia. Összesen 11 264-et adtak el belőlük.

Luxus-SUV – 23 928 457 forint a kategória átlagára

Az év egyik nagy slágere ezen a szinten az X5-ös BMW, de fogynak a Mercedes GLE-k is. A 2042 eladott példány szinte a fele a Passat-kategória számának.

Sportautók – 18 947 907 forint a kategória átlagára

A viszonylag olcsó Ford Mustang népszerűségének köszönhető a szerény átlagár abban a ligában, ahol a Porsche kínál kétüléseseket. 1073 darab kelt el.

Luxusautók – 37 418 053 forint a kategória átlagára

Az S-osztályos Mercedes ligájában nem számít a pénz, erős a 37,4 milliós átlagár, nyilván szerény a 267 értékesítés.

A teljes kategórialista a Vezess.hu oldalon tekinthető meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×