eur:
393.13
usd:
367.72
bux:
66074.04
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Veszélyben az Instagram-fiókunk - kifinomult adathalász-támadás

A közelmúltban szofisztikált adathalász-támadás érte az Instagram-felhasználókat, a támadások során a bűnözők kétlépcsős azonosítást kérnek csaliként.

Idén már több adathalász-támadás történt az Instagram-fiókok ellen. A napokban észlelt legújabbat a Sophos vizsgálta ki elsőként. A kiberbiztonsági vállalat szerint nagyon kifinomult kísérletekről van szó, amely során a felhasználók bejelentkezési adatai, jelszavai kerülnek veszélybe. A közösségi média jelszavak értékesek a bűnözők számára, mivel az ilyen fiókokban tárolt információk sokkal többet árulnak el a felhasználóról, mint amit a bűnözők hétköznapi keresésekkel meg tudnak állapítani.

Ennél a támadásnál a bűnözők kétlépcsős azonosítást vetnek be csaliként. E-mailt küldenek a felhasználónak azzal, hogy illetéktelen személy próbál hozzáférni a fiókhoz és emiatt azonosítaniuk kell magukat. Egy egyszer használatos kódot is tartalmaz a levél, amely arra enged következtetni, hogy ez egy kétlépcsős azonosításhoz szükséges kód – ettől teljes biztonságban érezzük magunkat. Pedig becsapás az egész! Egy hamis bejelentkező felületre jutunk, nem a valódira. Ha itt megadjuk a felhasználási adatainkat, akkor bűnözők kezébe kerülnek.

“Üdv! Valaki megpróbált belépni az Instagram-fiókodba. Amennyiben nem te voltál, kérlek, használd a következő kódot, hogy megbizonyosodjunk a személyazonosságodról. Kérlek, itt lépj be: 382951” - áll az adathalász levélben.

Ráadásul sok a hasonlóság az Instagram valódi és a bűnözők által használt hamis belépőfelülete között. Kivéve egy apróság, ami keveseknek tűnik fel: a címsor. A valóságban instagram.com, míg a hamisnál cf. végződést látunk a domainnél. Ettől függetlenül

az adathalász oldal az eredeti tökéletesen hihető hasonmása és érvényes HTTPS tanúsítvánnyal is rendelkezik.

Sophos tanácsokkal is szolgál, hogyan védekezzünk az adathalászok ellen:

  • Figyeljünk a trükkökre, amikor olyan emailt kapunk, amely biztonsági figyelmeztetésként próbálja eladni magát.
  • Belépéshez ne kattintsunk linkekre az e-mailben. Ha be kell lépni az Instagramra, használja a telefonos appot, vagy a böngészőjében beállított könyvjelzőt.
  • Fura domain név. Ha a címsor túl rövidnek tűnik, másolja ki az url-t és és illessze be ellenőrzés céljából! Ha nem tűnik megfelelőnek, feltételezze, hogy rossz, és ne klikkeljen rá,
  • Ha felmerül a gyanú, hogy feltörték az Instagram-fiókját, akkor változtassa meg gyorsan a jelszavát és ellenőrizze a biztonsági beállításokat.
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×