INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

instagram

adathalászat

támadás

Veszélyben az Instagram-fiókunk - kifinomult adathalász-támadás

Veszélyben az Instagram-fiókunk - kifinomult adathalász-támadás

Infostart

A közelmúltban szofisztikált adathalász-támadás érte az Instagram-felhasználókat, a támadások során a bűnözők kétlépcsős azonosítást kérnek csaliként.

Idén már több adathalász-támadás történt az Instagram-fiókok ellen. A napokban észlelt legújabbat a Sophos vizsgálta ki elsőként. A kiberbiztonsági vállalat szerint nagyon kifinomult kísérletekről van szó, amely során a felhasználók bejelentkezési adatai, jelszavai kerülnek veszélybe. A közösségi média jelszavak értékesek a bűnözők számára, mivel az ilyen fiókokban tárolt információk sokkal többet árulnak el a felhasználóról, mint amit a bűnözők hétköznapi keresésekkel meg tudnak állapítani.

Ennél a támadásnál a bűnözők kétlépcsős azonosítást vetnek be csaliként. E-mailt küldenek a felhasználónak azzal, hogy illetéktelen személy próbál hozzáférni a fiókhoz és emiatt azonosítaniuk kell magukat. Egy egyszer használatos kódot is tartalmaz a levél, amely arra enged következtetni, hogy ez egy kétlépcsős azonosításhoz szükséges kód – ettől teljes biztonságban érezzük magunkat. Pedig becsapás az egész! Egy hamis bejelentkező felületre jutunk, nem a valódira. Ha itt megadjuk a felhasználási adatainkat, akkor bűnözők kezébe kerülnek.

“Üdv! Valaki megpróbált belépni az Instagram-fiókodba. Amennyiben nem te voltál, kérlek, használd a következő kódot, hogy megbizonyosodjunk a személyazonosságodról. Kérlek, itt lépj be: 382951” - áll az adathalász levélben.

Ráadásul sok a hasonlóság az Instagram valódi és a bűnözők által használt hamis belépőfelülete között. Kivéve egy apróság, ami keveseknek tűnik fel: a címsor. A valóságban instagram.com, míg a hamisnál cf. végződést látunk a domainnél. Ettől függetlenül

az adathalász oldal az eredeti tökéletesen hihető hasonmása és érvényes HTTPS tanúsítvánnyal is rendelkezik.

Sophos tanácsokkal is szolgál, hogyan védekezzünk az adathalászok ellen:

  • Figyeljünk a trükkökre, amikor olyan emailt kapunk, amely biztonsági figyelmeztetésként próbálja eladni magát.
  • Belépéshez ne kattintsunk linkekre az e-mailben. Ha be kell lépni az Instagramra, használja a telefonos appot, vagy a böngészőjében beállított könyvjelzőt.
  • Fura domain név. Ha a címsor túl rövidnek tűnik, másolja ki az url-t és és illessze be ellenőrzés céljából! Ha nem tűnik megfelelőnek, feltételezze, hogy rossz, és ne klikkeljen rá,
  • Ha felmerül a gyanú, hogy feltörték az Instagram-fiókját, akkor változtassa meg gyorsan a jelszavát és ellenőrizze a biztonsági beállításokat.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018