eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Jó ideje nem történt hasonló a CIG Pannónia háza táján

5 százalékos biztosítási díjbevétel-növekedés mellett 610 millió forint veszteség lett az adózott eredmény, míg a teljes átfogó jövedelem 416 millió forint nyereség. Az eredmény a Konzum Nyrt.-nek az OPUS Nyrt.-be történő beolvadásával együtt járó egyedi hatás, továbbá néhány nagy olasz kezesi biztosítás várható kárkifizetéseire megképzett tartalékok miatt alakult így – áll a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. féléves tőzsdei gyorsjelentésében.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a csütörtöki napon közzétette a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti, konszolidált, nem auditált jelentését a 2019 második negyedéves pénzügyi adatokkal.

A csoportszintű adózott eredmény 610 millió forint veszteség, a teljes átfogó jövedelem 416 millió forint nyereség lett.

Hosszú idő után először fordult elő, hogy a vállalat veszteséges negyedévet zárt, ami két lényeges okra vezethető vissza. Egyrészt a nem-élet szegmensben az olasz határon átnyúló kezesi biztosítások kapcsán, az úgynevezett "gaming" biztosításoknál jelentős káresemények történtek. A káresemények miatti tartalékképzés az adózott eredményt nettó 692 millió forinttal rontotta. Másrészt

a Konzum részvények bevonása – összefüggésben a Konzum Nyrt.-nek az OPUS Global Nyrt.-be történő beolvadásával –, 1,057 milliárd forint árfolyamveszteséget eredményezett,

amelynek egyedi hatása az egyéb átfogó eredményben nagyrészt ellentételeződött, így a tőkehatása jóval enyhébb, -331 millió forint lett. Ez az egyedi hatás a CIG Pannónia saját tőkéjét, illetve szavatoló tőke megfelelését, továbbá biztosítástechnikai eredményét és cashflow termelő képességét nem érinti.

A biztosítási díjbevétel a 2018-as első félévéhez képest 2 százalékkal nőtt az élet szegmensben, és 11 százalékkal a nem-élet szegmensben, így az első félévi összesített díjbevétel 13,286 milliárd forint lett, amely 5 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Az élet üzletágban az új szerzés 2,276 milliárd forint, amely 49 százalékkal meghaladja a 2018 első féléves új szerzés mértékét.

A tavaly indult CIG Pannónia Pénzügyi Közvetítő Zrt. függő ügynökként kezdte meg év elején biztosítási és pénzügyi közvetítési tevékenységét.

A közvetítő cég jelenleg 188 regisztrált biztosítási tanácsadóval dolgozik, az első félévben 187 millió forint állománydíjú biztosítást értékesített, majd a hitelközvetítői tevékenységét is megkezdte.

Az MNB 2019. május 23-án engedélyezte számára a pénzügyi szolgáltatás közvetítési tevékenységet, melyet pénzpiaci többes ügynökként végezhet. Az engedély hatálya kiterjed továbbá jelzáloghitel-közvetítői tevékenység végzésére is.

A CIG Pannónia saját tőkéje a 2018. év végi 17,392 milliárd forintról 17,956 milliárd forintra növekedett, vagyis 3 százalékkal nőtt 2019-ben.

A Szolvencia II szerinti tőkemegfelelés 2019. június 30-án 321 százalék, míg a vagyonbiztosító tőkemegfelelése 151 százalék, ezáltal mindkét vállalat teljesíti a Felügyelet által minimálisan elvárt 150 százalékos tőkemegfelelési szintet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×