INFORÁDIÓ 
2020. november 28. szombat
Stefánia

cig pannónia

konzum nyrt.

opus

gyorsjelentés

pénzügy

Jó ideje nem történt hasonló a CIG Pannónia háza táján

Infostart

5 százalékos biztosítási díjbevétel-növekedés mellett 610 millió forint veszteség lett az adózott eredmény, míg a teljes átfogó jövedelem 416 millió forint nyereség. Az eredmény a Konzum Nyrt.-nek az OPUS Nyrt.-be történő beolvadásával együtt járó egyedi hatás, továbbá néhány nagy olasz kezesi biztosítás várható kárkifizetéseire megképzett tartalékok miatt alakult így – áll a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. féléves tőzsdei gyorsjelentésében.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a csütörtöki napon közzétette a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti, konszolidált, nem auditált jelentését a 2019 második negyedéves pénzügyi adatokkal.

A csoportszintű adózott eredmény 610 millió forint veszteség, a teljes átfogó jövedelem 416 millió forint nyereség lett.

Hosszú idő után először fordult elő, hogy a vállalat veszteséges negyedévet zárt, ami két lényeges okra vezethető vissza. Egyrészt a nem-élet szegmensben az olasz határon átnyúló kezesi biztosítások kapcsán, az úgynevezett "gaming" biztosításoknál jelentős káresemények történtek. A káresemények miatti tartalékképzés az adózott eredményt nettó 692 millió forinttal rontotta. Másrészt

a Konzum részvények bevonása – összefüggésben a Konzum Nyrt.-nek az OPUS Global Nyrt.-be történő beolvadásával –, 1,057 milliárd forint árfolyamveszteséget eredményezett,

amelynek egyedi hatása az egyéb átfogó eredményben nagyrészt ellentételeződött, így a tőkehatása jóval enyhébb, -331 millió forint lett. Ez az egyedi hatás a CIG Pannónia saját tőkéjét, illetve szavatoló tőke megfelelését, továbbá biztosítástechnikai eredményét és cashflow termelő képességét nem érinti.

A biztosítási díjbevétel a 2018-as első félévéhez képest 2 százalékkal nőtt az élet szegmensben, és 11 százalékkal a nem-élet szegmensben, így az első félévi összesített díjbevétel 13,286 milliárd forint lett, amely 5 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Az élet üzletágban az új szerzés 2,276 milliárd forint, amely 49 százalékkal meghaladja a 2018 első féléves új szerzés mértékét.

A tavaly indult CIG Pannónia Pénzügyi Közvetítő Zrt. függő ügynökként kezdte meg év elején biztosítási és pénzügyi közvetítési tevékenységét.

A közvetítő cég jelenleg 188 regisztrált biztosítási tanácsadóval dolgozik, az első félévben 187 millió forint állománydíjú biztosítást értékesített, majd a hitelközvetítői tevékenységét is megkezdte.

Az MNB 2019. május 23-án engedélyezte számára a pénzügyi szolgáltatás közvetítési tevékenységet, melyet pénzpiaci többes ügynökként végezhet. Az engedély hatálya kiterjed továbbá jelzáloghitel-közvetítői tevékenység végzésére is.

A CIG Pannónia saját tőkéje a 2018. év végi 17,392 milliárd forintról 17,956 milliárd forintra növekedett, vagyis 3 százalékkal nőtt 2019-ben.

A Szolvencia II szerinti tőkemegfelelés 2019. június 30-án 321 százalék, míg a vagyonbiztosító tőkemegfelelése 151 százalék, ezáltal mindkét vállalat teljesíti a Felügyelet által minimálisan elvárt 150 százalékos tőkemegfelelési szintet.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018