Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus
Nyitókép: Pixabay

Egyre kevesebb magyar cég éri meg a 10 évet

Tovább romlott a magyarországi cégek túlélési rátája, az öt évet a cégek 72 százaléka, a tíz évet pedig csak 48 százaléka éri el - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Hiába a sok új cég és a nagy cégalapítási kedv, úgy tűnik, a cégek hosszú távú életképessége továbbra is problémás - fejti ki a közleményben Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Az Opten adatai szerint az elmúlt években évi 25-30 ezer cég indult Magyarországon. A cégalapítások száma jelentősen alacsonyabb, mint a 2000-es évek elején volt, de az elmúlt egy-két évben a csökkenés megállni látszott, egyes időszakokban már pozitívba is fordult. A cégek öt- és tízéves túlélési képessége alapján azonban még nem lehet stabil cégszerkezetről beszélni - mutatott rá a szakértő.

A túlélési arány csökkenéséhez nemcsak a természetes lemorzsolódás, hanem tervezett folyamatok is hozzájárulhatnak.

A felvásárlások, összeolvadások szintén egyes cégek megszűnéséhez vezethetnek, ugyanakkor a megszüntetéshez vezető eljárásokat vizsgálva az derül ki, hogy nem ez a döntő tényező. A megszűnő cégek döntő többsége vagy magára hagyott vállalkozás, vagy valamely hitelező kezdeményezett felszámolást ellene.

A szakértő rámutat ugyanakkor arra, hogy

a friss vállalkozások egy szűk rétege igen hamar komoly tényezővé válik. A 2013-ban alapított cégek egy százaléka öt év működés után már egymilliárd forint feletti éves árbevétellel büszkélkedhet.

Ráadásul a tendencia azt mutatja, hogy e cégek aránya növekedőben van, tehát a csökkenő túlélési ráta mellett egyre szélesebb kör lesz viszonylag gyorsan sikeres vállalkozás, azaz a friss cégek várható életútja erősen differenciálódik.

A vállalkozások viszonylag rövid átlagos élettartamának köszönhetően a hazai cégek jelentős része fiatalkorú, 46 százalékuk tíz évnél fiatalabb. A vállalkozások 23 százaléka húsz év feletti, nagymúltú cégnek számít, 2018-ban ez az arány még csak 20 százalék volt.

Címlapról ajánljuk
Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Nagyon is létezik gasztroturizmus – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában, és felhívta a figyelmet újonnan összeállított gasztroséta helyekre. Beszélt arról is, hogy a hozzánk látogató külföldiek hetven százaléka milyen ételt keres, és hogy leáldozik-e a fine dining csillaga. Megtudhattuk tőle azt is, miért „házasítják” a japán és a perui konyhát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×