eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexel

A fiatal cégek ötöde egy évig sem él, de valami világít az alagút végén

Íme a válság utáni időszakban alapított cégek megmaradási esélyei a KSH méretes adatkupaca alapján. 2017-ben már csak az akkor 4 éves vállalatok fele hullott el.

Az előző évtized végén kirobbant világgazdasági válság után indult magyar vállalatok túlélési esélyei sokáig csak romlottak, majd stagnáltak annak ellenére, hogy a GDP-növekedés folyamatos. A KSH friss adatai szerint viszont 2017 fordulatot hozott ebben - írja a Portfolio.hu.

Az ötéves túlélési arány tavalyelőtt először növekedett, de a 2008 előtti szint még mindig messze van az összeállítás szerint; a 2012-ben alapított vállalkozások 40 százaléka volt még talpon 2017-ben is, ez a szám éppen a hat évvel ezelőtti.

Fő támogató paraméter a kereslet növekedése, az olcsó hitel és a kedvező gazdasági környezet, a bérnövekedés közben nem akadályozta a fejlődést túlságosan nagy mértékben.

Ágazatonként közben nagy eltérések vannak. Jó esélyük van az egészségügyi és szociális profilú vállalkozásoknak (57,6 százalék), a legalacsonyabb túlélési képességű cégek a pénzügyi és biztosítási területen voltak (13 százalék) - ez utóbbi cégek csaknem fele már egy év után elvérzik.

Az egyéves általános túlélési ráta a friss számok szerint 79 százalékos.

Visszatérve az ötéves túlélésre földrajzilag a helyzet a következő: nincs nagy eltérés a túlélést tekintve aszerint, hogy a válallkozás az ország mely részén van (38-40 százalék), de kicsit alaposabb szórásban vizsgálva a Portfólió azt találta, hogy

Vas és Győr-Moson-Sopron megye 43 százalék fölött van, Komárom-Esztergom és Nógrád 37 százalék alatt.

Ami a jövőt illeti, a várakozások szerint egyre több cég marad majd talpon legalább 5 évig, ezt arra alapozzák, hogy a 2013-ban alapított vállalatok fele megérte 2017-et; ezt csak egy túlságosan növekedő bér vagy egy hirtelen érkező gazdasági válság tudná megakadályozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×