eur:
392.9
usd:
366.35
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Kiderült, miből vettek szuperállampapírt a magyarok

Elsősorban állampapírból. Aki szeret kockáztatni, az még nem nagyon váltott.

A május végi friss adatok szerint közel 200 milliárd forintot vontak ki ki meglévő állampapírjaikból a háztartások még a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) júniusi indulás előtt. Tőkekiáramlásra legutóbb 2017 márciusában volt példa, de az se közelítette meg a mostani kiáramlás mértékét. Szakértői becslések szerint a júniusban értékesített ezermilliárd forintot meghaladó MÁP+ állománynak mintegy fele származik lejárt és visszaváltott lakossági állampapírokból - írja a Portfolio.

Júniusban az ÁKK adatai szerint összesen 1015 milliárdot jegyeztek le az új állampapírból, július első hetében pedig 118 milliárd forint fogyott.

A befektetési alapok esetében is volt egy 6,5 milliárdos negatív tranzakció, de ez az elmúlt hónapok adatait nézve egyáltalán nem kiugró adat. A részvénybefektetéseket kevésbé érintette a szuperállampapír iránti kereslet, ugyanis a kategória májusban több mint 50 milliárdos pozitív tranzakcióval zárt, ilyen nagy mértékű tőkebeáramlásra eddig még sosem volt példa.

A bankbetétek is valamennyire elszenvedői voltak a szuperállampapír iránti érdeklődésnek, sokan a betétekben tartott pénzüket cserélték MÁP+-ra, de ez a májusi adatokon még nem látszik, a hónapban ugyanis 216 milliárd forinttal nőtt áprilisról a betétállomány. Itt valószínűsíthetően a júniusi adatok mondanak majd többet.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×