INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

paks

atomerőmű

biztonság

A Paksi Atomerőmű hármas reaktora 2019. június 25-én.

Paksi atomerőmű: Magyarországon nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset

Infostart / MTI

Pakson nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset, mert a két blokktípus tervezése teljesen más - mondta Kovács Antal kommunikációs igazgató a paksi atomerőműben tartott sajtóbejáráson.

A "Miért nem lehetne leforgatni Pakson a Csernobil című filmet?" - című eseményen Kovács Antal elmondta, hogy Pakson aktív és passzív, emberi beavatkozást nem igénylő rendszerek garantálják a biztonságos működést.

Minden biztonsági rendszerből három van, a szakembergárdát pedig elkötelezett, motivált, magas biztonsági kultúrával rendelkező szakemberek alkotják - mondta.

Fontosnak nevezte, hogy az ország mit gondol arról az objektumról, ahonnan a hazai villamosenergia-termelés fele származik, ezért hívják fel a figyelmet arra, hogy a paksi és a csernobili atomerőművek között milyen tervezési, műszaki különbségek vannak.

Kiemelte: a paksi atomerőműben olyan biztonsági rendszerek vannak, amelyek az esetleges emberi hibákat kiküszöbölik.

A paksi létesítmény biztonsági szempontból is a világ legjobb erőművei között teljesít

- mondta, hozzátéve: a Csernobilról készült film kapcsán fontosnak tartották mindezt elmondani, a különbségeket hangsúlyozni, "nem kisebbítve Csernobil felelősségét".

Kovács Antal elmondta, hogy minden döntést alapos körültekintés és a biztonsági szempontok elsődlegessége mellett hoznak meg a biztonsági igazgatóság belső, valamint a nukleáris hatóság külső kontrollja mellett.

"Ha komolyan gondoljuk a globális felmelegedés elleni harcot, akkor minden szén-dioxid-kibocsátás mentesen termelő egységre szükség van. Mi ezt nagyon nagy biztonsággal, előre tervezhetően és nagyon olcsón tudjuk megtenni" - fogalmazott.

A kommunikációs igazgató szerint az elmúlt időszakban azt tapasztalták, hogy az atomerőmű tevékenységével az emberek többsége elégedett, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a megújuló energiaforrások előtérbe kerültek. Az egyes energiaforrások megítélése szempontjából elengedhetetlennek nevezte a hiteles tájékoztatást.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyitott, bárki meglátogathatja, ezzel a lehetőséggel évente 30-40 ezer ember él - mondta.

A Miért nem lehetne leforgatni Pakson a Csernobil című filmet? című eseményen részt vevő 32 újságíró megtekintette a karbantartó és gyakorló központot, a védett vezetési pontot, jártak a blokkvezénylőben és a látogató folyosóról megtekintették a reaktorcsarnokot.

A paksi atomerőmű négy blokkja tavaly 15 733,2 GWh (gigawattóra) villamosenergiát termelt a 2017-es 16 097,7 MW-ot követően, így a bruttó hazai villamosenergia-előállítás felét biztosította.

Paks, 2019. június 25.
Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója (j) az atomerőmű felépítését magyarázza a Paksi Atomerőmű gyakorlóreaktorában 2019. június 25-én.
MTI/Sóki Tamás
Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója (j) az atomerőmű felépítését magyarázza a Paksi Atomerőmű gyakorlóreaktorában 2019. június 25-én. MTI/Sóki Tamás
Paks, 2019. június 25.
Üzemanyag kazetta metszete a Paksi Atomerőmű gyakorlóreaktorában 2019. június 25-én.
MTI/Sóki Tamás
Üzemanyag kazetta metszete a Paksi Atomerőmű gyakorlóreaktorában 2019. június 25-én. MTI/Sóki Tamás

Nyitókép: A Paksi Atomerőmű hármas reaktora 2019. június 25-én. MTI/Sóki Tamás
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018