INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

adózás

izer norbert

javaslat

Illusztráció adóbevallással, adózással, számvitellel, adóügyekkel, elektronikus online adóbevallással kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Több adó is megszűnik Magyarországon

Infostart

A 2022-ig tartó kormányzati időszak végéig legalább harmadával csökkenhet az adók száma - mondta az adóügyi államtitkár. Izer Norbert közölte: öt adófajtát már kivezetett a kormányzat, jövőre pedig újabb négy következik.

Az adórendszer átalakítására készül a pénzügyi kormányzat – erről beszélt a Magyar Nemzetnek a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Izer Norbert leszögezte: az adópolitikai lépéseket két fontos szempont vezérli. Az egyik az adómérséklés, a másik az egyszerűsítés, az adminisztratív feladatok csökkentése.

Az államtitkár szerint az adminisztrációs terhek igazi mérséklését az adók számának drasztikus csökkentése hozza majd el, és a 2022-ig tartó kormányzati ciklus végén harmadával kevesebb adótípus lesz, mint a ciklus elején volt. Tavaly decemberben még mintegy hatvan közteherfajtát tartottak számon idehaza. Azóta öt adót vezetett ki a kormányzat:

  • a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadót már 2018-ban sem kellett megfizetni,
  • 2019. január elsejétől megszűnt a hitelintézeti különadó és
  • a kulturális adó,
  • a baleseti adó a biztosítási adóba,
  • az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvadt be.

Jövőre további négy adónem szűnik meg: egy teherré olvad össze a tízszázalékos nyugdíjjárulék, a négyszázalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék, a háromszázalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a másfél százalékos munkaerőpiaci járulék. A negyedik megszűnő tehertípus az egyszerűsített vállalkozói adó lesz.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018