eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Alternatív fizetőeszközt akar Olaszország az euró mellé

Olaszország kissé tágítani szeretné mozgásterét, ezért vetette fel alternatív fizetőeszköz bevezetésének lehetőségét - mondta Szabó Dávid, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton.

A szakértő rámutatott: Olaszország egyszerre néz szembe a nagyon magas államadóssággal és a gyenge gazdasági növekedéssel, hiányoznak az olasz gazdaságban azok a feltételek, amelyek mellett ki lehet nőni az adósságot. Az ország az euro-mediterrán régióhoz képest erős költségvetési fegyelmet valósított meg, ugyanakkor a brüsszeli szakértők úgy ítélik meg, hogy ez még mindig nem felel meg a fenntartható adósságcsökkentési célnak, amelyet Olaszország vállalt.

Az elképzelések szerint az olaszok az euró mellé vezetnének be kis névértékű kincstárjegyeket.

Szabó Dávid kifejtette: az elmúlt tíz évben az uniós politikai vezetés számára az egyik legfontosabb kihívás volt, hogy megfékezzék az eurozóna válságát. Olaszország nagyon jelentős szereplője az Európai Uniónak, Brüsszel nem engedheti meg, még csírájában sem, ezeknek az elképzeléseknek a megvalósítását.

Ugyanakkor van némi alapja annak az olasz kritikának, hogy amikor olyan politikai erők vezetik az országot, amelyek reformokat sürgetnek, ellenállnak a központosító törekvéseknek, a bevándorlásnak, akkor nagyon szigorú az Európai Bizottság - fogalmazott a szakértő.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×