INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

euró

olaszország

államadósság

gazdaság

kincstárjegy

Alternatív fizetőeszközt akar Olaszország az euró mellé

Infostart / MTI

Olaszország kissé tágítani szeretné mozgásterét, ezért vetette fel alternatív fizetőeszköz bevezetésének lehetőségét - mondta Szabó Dávid, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton.

A szakértő rámutatott: Olaszország egyszerre néz szembe a nagyon magas államadóssággal és a gyenge gazdasági növekedéssel, hiányoznak az olasz gazdaságban azok a feltételek, amelyek mellett ki lehet nőni az adósságot. Az ország az euro-mediterrán régióhoz képest erős költségvetési fegyelmet valósított meg, ugyanakkor a brüsszeli szakértők úgy ítélik meg, hogy ez még mindig nem felel meg a fenntartható adósságcsökkentési célnak, amelyet Olaszország vállalt.

Az elképzelések szerint az olaszok az euró mellé vezetnének be kis névértékű kincstárjegyeket.

Szabó Dávid kifejtette: az elmúlt tíz évben az uniós politikai vezetés számára az egyik legfontosabb kihívás volt, hogy megfékezzék az eurozóna válságát. Olaszország nagyon jelentős szereplője az Európai Uniónak, Brüsszel nem engedheti meg, még csírájában sem, ezeknek az elképzeléseknek a megvalósítását.

Ugyanakkor van némi alapja annak az olasz kritikának, hogy amikor olyan politikai erők vezetik az országot, amelyek reformokat sürgetnek, ellenállnak a központosító törekvéseknek, a bevándorlásnak, akkor nagyon szigorú az Európai Bizottság - fogalmazott a szakértő.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018