INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 22. vasárnap
Móric

nyaralás

árfolyam

infláció

euró

Adelaide, 2019. január 3. Strandolók felfújható gumicsónakokkal mennek Adelaide nyugati tengerpartja felé 2019. január 3-án. Dél-Ausztráliában akár 50 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet, a hatóságok figyelmeztetést adtak ki erre a napra, amely szerint a pusztító hőség komoly egészségügyi veszélyeket rejt magában. MTI/EPA/AAP/Kelly Barnes

Fájdalmas hírek a külföldi nyaralásra készülőknek

Infostart

A forint gyengülése és a helyi infláció miatt szinte minden kedvelt külföldi nyaralóhelyen drágább lesz idén a nyaralás a magyaroknak.

Egy friss felmérés szerint a magyarok negyede-harmada tervez külföldi nyaralást, a Portfolio megnézte, hogy egy évvel ezelőtthöz képest mennyivel drágulhatott az ára, és kiderült, hogy a forint gyengülése akár több tízezer forintos extra kiadást is jelenthet.

Sokan kivédhették az elmúlt hetek forintesésének nyaralást drágító hatását azzal, ha már télen megvették a repülőjegyet vagy kifizették a nyaralást. Esetükben valószínűleg csak a költőpénzben jelenik majd meg a költségek emelkedése. Akik azonban csak lefoglalták a nyári nyaralást (szállást), de a helyszínen kell majd fizetniük, már aggódhatnak, hiszen az aktuális árfolyam mellett kell rendezniük a számlát.

A drágulás két fő tényezője a célország fizetőeszközének forinthoz képesti árváltozása, illetve a kinti infláció alakulása:

  • A horvát kuna egy év alatt 2,4 százalékkal drágult a forinttal szemben, és mellette 0,7 százalékos volt a horvát infláció (de a vendéglátás mintegy 3 százalékkal drágult), így ezek alapján durva becsléssel nagyjából 5 százalékos, több tízezer forintos lehet a horvát nyaralás drágulása egy családra vetítve.
  • A török líra összeomlása tavaly augusztusban következett be, azóta viszont valamennyit visszaerősödött, de ha éppen az egy évvel ezelőtti állapothoz viszonyítunk, akkor 18 százalékkal olcsóbb most a líra a forinttal szemben. A felpörgő török infláció ezzel párhuzamosan csaknem 20 százalékos, azaz a két hatás nagyjából "kiüti" egymást.
  • A legtöbb népszerű nyaralócélpont (olasz, spanyol, görög, francia tengerpart) euróalapon gondolkodva érhető el és az eurózóna átlagos inflációja 1,7 százalékos volt áprilisban, így az eurós utaknál is jó eséllyel számolhatunk 3-4 százalék körüli költségemelkedéssel.
  • A török utaknál egyébként sok esetben dolláralapon gondolkodnak az utazási irodák, akárcsak a közel-keleti arab és a távol-keleti ázsiai utaknál, illetve nyilván az amerikai utaknál. A dollárral szemben a forint éves alapon 9 százalékkal esett, és közben az amerikai infláció is 2 százalékos volt, így egy keleti, vagy nyugati parti amerikai körút, vagy egy dubaji vagy thaiföldi utazás most akár 10 százalékkal is drágább lehet, mint egy évvel ezelőtt.
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Kelly Barnes
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018