eur:
390.69
usd:
366.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Strandolók felfújható gumicsónakokkal mennek Adelaide nyugati tengerpartja felé 2019. január 3-án. Dél-Ausztráliában akár 50 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet, a hatóságok figyelmeztetést adtak ki erre a napra, amely szerint a pusztító hőség komoly egészségügyi veszélyeket rejt magában.
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Kelly Barnes

Fájdalmas hírek a külföldi nyaralásra készülőknek

A forint gyengülése és a helyi infláció miatt szinte minden kedvelt külföldi nyaralóhelyen drágább lesz idén a nyaralás a magyaroknak.

Egy friss felmérés szerint a magyarok negyede-harmada tervez külföldi nyaralást, a Portfolio megnézte, hogy egy évvel ezelőtthöz képest mennyivel drágulhatott az ára, és kiderült, hogy a forint gyengülése akár több tízezer forintos extra kiadást is jelenthet.

Sokan kivédhették az elmúlt hetek forintesésének nyaralást drágító hatását azzal, ha már télen megvették a repülőjegyet vagy kifizették a nyaralást. Esetükben valószínűleg csak a költőpénzben jelenik majd meg a költségek emelkedése. Akik azonban csak lefoglalták a nyári nyaralást (szállást), de a helyszínen kell majd fizetniük, már aggódhatnak, hiszen az aktuális árfolyam mellett kell rendezniük a számlát.

A drágulás két fő tényezője a célország fizetőeszközének forinthoz képesti árváltozása, illetve a kinti infláció alakulása:

  • A horvát kuna egy év alatt 2,4 százalékkal drágult a forinttal szemben, és mellette 0,7 százalékos volt a horvát infláció (de a vendéglátás mintegy 3 százalékkal drágult), így ezek alapján durva becsléssel nagyjából 5 százalékos, több tízezer forintos lehet a horvát nyaralás drágulása egy családra vetítve.
  • A török líra összeomlása tavaly augusztusban következett be, azóta viszont valamennyit visszaerősödött, de ha éppen az egy évvel ezelőtti állapothoz viszonyítunk, akkor 18 százalékkal olcsóbb most a líra a forinttal szemben. A felpörgő török infláció ezzel párhuzamosan csaknem 20 százalékos, azaz a két hatás nagyjából "kiüti" egymást.
  • A legtöbb népszerű nyaralócélpont (olasz, spanyol, görög, francia tengerpart) euróalapon gondolkodva érhető el és az eurózóna átlagos inflációja 1,7 százalékos volt áprilisban, így az eurós utaknál is jó eséllyel számolhatunk 3-4 százalék körüli költségemelkedéssel.
  • A török utaknál egyébként sok esetben dolláralapon gondolkodnak az utazási irodák, akárcsak a közel-keleti arab és a távol-keleti ázsiai utaknál, illetve nyilván az amerikai utaknál. A dollárral szemben a forint éves alapon 9 százalékkal esett, és közben az amerikai infláció is 2 százalékos volt, így egy keleti, vagy nyugati parti amerikai körút, vagy egy dubaji vagy thaiföldi utazás most akár 10 százalékkal is drágább lehet, mint egy évvel ezelőtt.
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×