eur:
389.49
usd:
361.69
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Agrárminiszter: a magyarok fele akkor is hazait eszik, ha kicsivel drágább

A következő időszak abszolút sikerágazata az élelmiszeripar - közölte Nagy István. Az agrárminiszter az InfoRádiónak elmondta: ez a terület az utóbbi öt évben duplázni tudta nyereségét, több száz milliárd forintnyi támogatás érkezett az ágazathoz.

Egy komoly fejlesztésen átmenő, sikeres ágazatnak nevezte az élelmiszeripart Nagy István agrárminiszter az InfoRádióban.

"300 milliárd forinttal támogattuk az elmúlt időszakban az élelmiszeripart.

Nyeresége is megduplázódott az elmúlt 5 esztendőben, tehát egy sikeres, jó pályán lévő ágazatról van szó"

- tette hozzá.

Az élelmiszeripar előtt álló nagy kérdés, hogy hogyan lesz megfelelő árualap, feldolgozás és piacra kerülési lehetőség; Nagy István szerint ez az, amiben lemaradásban van Magyarország, ezt kell különböző pályázatokkal támogatni, erről szólt a legutóbbi, 300 milliárd forintos támogatás, amit kifejezetten a technológiai átállás céljával használnak fel. 2022-re teljesen megépülhet 48 hektárnyi üvegház, 30 hektárnyi feldolgozóüzemi kapacitás és 50 hektárnyi logisztikai bázis.

Arról, hogy erősödött-e a magyar fogyasztók hazai termékekhez való kötődése, a tárcavezető elmondta,

a vásárlók 96 százaléka ugyanolyan minőségű és árkategóriájú külföldi és magyar terméket találva a polcon a magyart választja.

"De az egy nagyon jó jelzés, hogy több mint 50 százalékuk akkor is magyar terméket választ, ha egy kicsivel többe kerülne, azért, mert minőségileg kiváló, friss, biztonságos terméket kap" - mutatott rá Nagy István. Szerinte sikerült az elmúlt időszakban meggyőzni a magyar vásárlókat arról, hogy ha biztonságos terméket akarnak vásárolni, magyart kell keresni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×