INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 24. szombat
Bertalan

nagy istván

zöldség

gyümölcs

mezőgazdaság

termelés

Hegyeshalom, 2019. március 19. Nagy István agrárminiszter (b) és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója a cég tervezett beruházásának leendő helyszínén Hegyeshalom és Bezenye határában  2019. március 19-én. A helyszínen Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában. A területen a beruházó a termelési, feldolgozási és logisztikai központ mellett hosszútávon haltenyészetet, üvegházakat, hűtőkonténereket, konferencia központot, hotelt, autópálya felhajtót és lakásokat is kialakítana. A teljes beruházással ötezer új munkahelyet teremtenek. MTI/Krizsán Csaba

Nagy István: jelentős változásra készül a hazai agrárium

Fordulat előtt áll a magyar zöldség-gyümölcs ágazat, újszerű eljárások nélkül nem lehet sikeres a hazai termelés - közölte az InfoRádióban az agrárminiszter. Kiemelte: a gyümölcsösök számára az utolsó pillanatban, de még jókor érkezett a májusi eső.

A XX. század technológiájával nem lehet a XXI. században sikeresnek lenni - állapította meg az InfoRádióban Nagy István agrárminiszter.

"Nagy vállalkozásra készülődik az agrárium, kifejezetten a kertészet terén, a zöldség-gyümölcs termesztésben. Nem tudunk megfelelő árualap, feldolgozás, logisztika és piacra jutás nélkül sikeresek lenni" - figyelmeztetett a tárcavezető.

Magáról a vállalkozásról elmondta, 1 milliárd eurós összeg felhasználására készül az agrárium, kifejezetten a technológiai átállás céljával.

"Azokat a félelmeket, amelyek korábban felmerültek a hazai vállalkozókban, sokkal inkább az együttműködés keresésének optimizmusa váltotta fel, kereste mindenki azt a lehetőséget, hogyan tudna partnere lenni ennek az új együttműködésnek, és hogyan tudna ő is európai piacokhoz jutni a saját termékével" - értékelte a helyzetet Nagy István.

2022-re teljesen megépülhet 48 hektárnyi üvegház, 30 hektárnyi feldolgozóüzemi kapacitás és 50 hektárnyi logisztikai bázis.

Az utolsó pillanatban érkezett esőt hasznosnak nevezte, reméli, nem lesz nagyobb kára a tavaszi időjárásnak, ami előbb túl száraz, majd igen csapadékos volt.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

Teljes interjú a zöldség-gyümölcs ágazatról és az élelmiszeriparról - Nagy István
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018