eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pxhere

Mentorprogramot indítanak fiatal és családi vállalkozásoknak

Országos Vállalkozói Mentorprogramot indít a kis- és közepes vállalkozások számára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a SEED Kisvállalkozási-fejlesztési Alapítvány konzorciuma.

A kkv-k hatékonysága messze elmarad a nagyvállalatokétól: az OECD adatai szerint a 9 fő alatti létszámmal működő mikrovállalkozásoké fele akkora, mint egy nagyvállalaté, de a hatékonysági mutató a 10 és 20 fő közötti cégek esetében még ennél is alacsonyabb – mondta az InfoRádiónak a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója. Lakatosné Lukács Zsuzsanna hozzátette: emellett Magyarországon a kkv-k úgynevezett túlélési rátája is igen alacsony:

mindössze egyharmaduk éli túl fennmaradásuk ötödik évét,

és azt követően is fenntarthatóan tud működni – ezek a tényezők is indokolják az Országos Vállalkozói Mentorprogram elindítását. Tapasztalatuk szerint a vállalkozás működtetéséhez szükséges tudás hiányzik, amivel egy esetleges krízishelyzetet kezelni tudnának. Ezeknek az ismereteknek a pótlását szolgálja a kezdeményezés.

Lakatosné Lukács Zsuzsanna azt is elmondta, hogy milyen forrásból és milyen szervezetek részvételével valósul meg a program. Három szervezet – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a SEED Kisvállalkozási-fejlesztési Alapítvány – konzorciumával jött létre, európai uniós forrásból. A személyes mentorálás során két személy együttműködésével igyekeznek segíteni a vállalkozásvezetőkön.

Mentornak legalább öt éves vállalkozói tapasztalattal bíró, több fős csoportok irányításában gyakorlatot szerzett embereket keresnek, akik megfelelő kapcsolatrendszerrel bírnak. Célcsoportként a három évnél fiatalabb, többségében fiatal nők által tulajdonolt cégeket, a fiatal vállalkozásokat, amelyek ügyvezetője és tulajdonosaik többsége 35 évnél fiatalabb, valamint azokat a generációváltás problémájával küzdő családi vállalkozásokat határozták meg, amelyek nem látnak maguk körül követendő példát.

A programra jelenleg a toborzás zajlik, amit nyár végén, ősz elején zárnak le: 80-100 mentort és körülbelül 200 mentoráltat várnak.

Az országos vállalkozói mentorprogramban a mentorálási idő minimum 9 hónapig tart, a programban való részvételért pedig nem kell fizetniük a vállalkozásoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×