eur:
395.13
usd:
371.2
bux:
65167
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Kérdéseket vet fel a családi vállalkozások generációváltása

A rendszerváltás után alapított családi vállalkozások vezetői napjainkban már a visszavonulásukat fontolgatják, miközben a statisztikák szerint a második generációt háromból mindössze egy családi vállalkozás éri meg.

A Családi Vállalkozások Országos Egyesülete a kormány segítségét kéri, hogy segítsék a családi vállalkozások túlélését, ha annak tulajdonosa és ügyvezetője tartósan cselekvőképtelenné válik vagy elhalálozik – tájékoztatott Rudas László, a szervezet elnöke, hozzátéve: ez ma jogilag nincs biztosítva.

Szeperi Balázs gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkárral egyeztettek a kérdésről, de szakértők véleményét is kikérték. Rudas László hangsúlyozta: történtek már intézkedések, ilyen a Magyar Fejlesztési Bank Generációváltási Tőkeprogramja, amivel kapcsolatban az egyesület azonban szeretne módosító észrevételekkel élni.

Jelenleg az úgynevezett jogi hídról készítenek elő tárgyalásokat, ugyanis

mind a társadalomnak, mind a családnak alapvető érdeke, hogy a cég ne váljon működésképtelenné a vezető akadályoztatása vagy halála esetén

– vélekedett az elnök. „Ha az aláíró, a tulajdonos kiesik a munkából, akkor valamilyen jogi intézkedéssel kell ezt az űrt minél hamarabb betölteni” – fogalmazott, kiemelve: egy hagyatéki eljárás átfutási ideje több hónapos, de inkább fél-egy év is lehet.

A jelenség társadalmi hatásaira és kockázataira is felhívta a figyelmet: egy átlagos családi cég ugyanis tucatnyi embernek biztosít munkát, a helyi önkormányzatnak és az államnak adót fizet. Működéskételenség esetén ezek a munkahelyek megszűnnek, az állami és önkormányzati adóbevételek pedig kiesnek – hangsúlyozta Rudas László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×