eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Elképesztő mértékben nőtt az állam áfabevétele

Százmilliárdos nagyságrendű összegről van szó. Rengeteg számadatot felvonultató közleményt adott ki Varga Mihály pénzügyminiszter.

Stabil és kiegyensúlyozott a költségvetés helyzete, köszönhetően az adócsökkentések ellenére is növekvő bevételeknek - közölte Varga Mihály pénzügyminiszte, akinek csütörtöki sajtóközleményében az áll:

áprilisban 102,9 milliárdos költségvetési többlet keletkezett, ezzel a négyhavi hiány összesen 39 milliárd forint volt.

Mint az Infostartnak is elküldött közleményben írja, nő a foglalkoztatás és a bérek, ami húzza a fogyasztást.

A részletekbe menve közölte, az egy évvel korábbiakhoz képest áfából 349,3 milliárd forinttal, szja-ból 55,5 milliárd forinttal, jövedéki adóból 36,5 milliárd forinttal, a szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból összesen 160,9 milliárd forinttal több folyt be.

Az 1,8 százalékos hiánycél továbbra is tartható, míg

az államadósság aránya idén a GDP 70 százaléka alá mérséklődhet.

2019. január-áprilisban összesen 305,9 milliárd forint uniós bevételt számolhatott el a költségvetés, ezzel szemben a kiadások 489,3 milliárd forintot értek el.

Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi egyenlege a központi költségvetés 80,7 milliárd forintos hiányából, az elkülönített állami pénzalapok 33,1 milliárd forintos, valamint a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 8,6 milliárd forintos többletéből tevődött össze.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×