eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Vesztes helyzetben a nyugdíjasok

A keresetek tovább emelkedtek, de a nyugdíjak értéke ezzel nem tud lépést tartani. November jöhet a kompenzáció.

Miközben a nettó átlagkereset 11,4 százalékkal nőtt idén az első két hónapban az egy évvel korábbihoz képest, s így a reálkereset 8,3 százalékkal tudott bővülni a 2,9 százalékos infláció mellett a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint, a nyugdíjasok reálérték-vesztést voltak kénytelenek elkönyvelni ugyanebben az időszakban - írja elemzésében az mfor.hu.

Január-februárban a nettó átlagkereset 229 200 forint volt, az átlagnyugdíj jelenleg 134 ezer forint, az év eleji 2,7 százalékos emelésnek köszönhetően. A keresetek és a nyugdíjak elszakadása nem idén kezdődött, hanem a munkaadókat sújtó járulékok csökkentésével elindult intenzív fizetésemelésekke. Amíg az infláció alacsony pályán mozgott, az idősek nem vesztettek, mert a nyugdíjemelés mértéke meghaladta az éves inflációt. Most viszont az év eleji 2,7 százalék alatta marad a piacon várt 3,1-3,2 százaléknak. Ráadásul az idősek kiadásaiban nagy tételt jelentő élelmiszerek - azon belül is főleg a zöldségek - áremelkedése gyorsabb, mint az átlagos inflációé.

Jelenleg tehát vesztes pozícióban vannak a nyugdíjasok. Ez kétféle módon változhat: mérséklődhet az inflációs nyomás az év hátralévő részében, illetve a kormányt jogszabály kötelezi arra, hogy korrigálja a nyugdíjemelést, ha a drágulás nagyobb, mint tervezték. Ebben az esetben novemberben érkezik a kiegészítés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×