INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

nyugdíjas

munkaerőpiac

ksh

Meggondolták magukat a nyugdíjasok

Meggondolták magukat a nyugdíjasok

Infostart

Miközben csúcson a foglalkoztatottság, egyre több nyugdíjas vonul ki a munkaerőpiacról, körükben az inaktívak száma is történelmi csúcson van.

A munkaerőhiányt a kormány részben a rendelkezésre álló munkaerő-tartalék segítségével szeretné megoldani. Ide tartoznak a közfoglalkoztatottak, a kismamák és a nyugdíjasok is. Utóbbiak foglalkoztatásának elősegítésére több intézkedést is hozott, ám az áttörés még várat magára. Legtuóbb januártól lépett hatályba a nyugdíj mellett dolgozók keresetének járulékmentessége, a bérből már csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetniük a dolgozó időseknek. Ennek hatása még nem mutatkozik meg a statisztikában.

A Központi Statisztikai Hivatal első negyedévre vonatkozó adatai szerint ugyanis a 65-74 év közötti népesség körében a dolgozók száma érdemben nem változott, sőt a január-márciusi háromhavi átlagban az előző, december-februári időszakhoz viszonyítva némileg még csökkent is - írja az mfor.hu.

A friss adat szerint 67 ezren dolgoztak január-március között, ami 14 ezerrel több dolgozót jelent az előző évihez képest, de a létszám az előző év folyamán emelkedett. A leglátványosabb növekedés tavaly június-augusztusban volt: akkor 5300 nyugdíjas állt vissza a munka világába egyetlen hónap alatt. Hasonló mértékű növekedésre azonban azóta sem volt példa.

Növekszik a 65-74 éves népesség a statisztika szerint, de az újonnan a korcsoportba lépők az inaktívak táborát gyarapítják. A nyugdíjas inkatív népesség létszáma ugyanis történelmi csúcsra ugrott, 1,011 millióan vannak, ami havi szinten 3100 fős, éves viszonylatban pedig 11,9 ezres növekedést jelent.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018