eur:
394
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Az Electrolux standja az V. jász expo és fesztivál megnyitóján Jászberényben 2015. szeptember 4-én.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Márciusig minden nyertesnél csenget a postás

Kiemelkedő számú, 119 ezer pályázat érkezett tavaly novemberben az Otthon Melege Program háztartási gépcsere alprogramjának pályázatára - mondta az InfoRádiónak az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára. Weingartner Balázs hozzátette, pozitív elbírálás esetén március elejéig mindenki megkapja a támogatói okiratot.

Húszezres csomagokban zajlik a pályázatok értékelése, próbálják úgy elosztani, hogy minden csomagban minden régió arányosan szerepeljen, hogy ne okozzanak túl agy terhelést a kereskedőhálózatoknak - mondta az államtitkár.

Weingartner Balázs beszámolója szerint a támogatói okiratok első körét már az ünnepek alatt megkapták az érintettek, a második kört pedig a minisztérium már aláírta és hamarosan megérkezik a lakosokhoz. Február végéig, március elejéig mindenki meg fogja kapni a támogatói okiratot, akinek a pályázata megfelel az elvárásoknak. Ezek után a pályázónak már csak a vásárlás és az üzembe helyezés a feladata. A kereskedőknek csak a pályázati összegen felüli árat kell kifizetni, a minisztérium a kereskedővel számol el.

Ha esetleg már kifutott az a termék, amit a pályázó választott, a pályázati feltételrendszer alkalmazkodni tud egy másik gyártótól származó, de hasonló energetikai besorolású készülék beszerzéséhez.

Ez általában kereskedői szinten megoldható, tehát nem is szükséges emiatt a támogatási okirat módosítása.

BAZ-megyéből érkezett a legtöbb pályázat

Az államtitkár felidézte, hogy az alprogramot 2 milliárd forintos kerettel hirdették meg, amit az igények jóval meghaladtak, de pályázat leállítása helyett a keret megemelése mellett döntöttek. Így érkezett be végül 119 ezer pályázat, amelynek a támogatási igénye 5 milliárd forint.

Az államtitkár az M1-nek nyilatkozva szólt arról is, hogy a megyéket tekintve Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett be a legtöbb pályázat,

az egyes régiókból beérkező pályázatok száma pedig 15.000 – 25.000 között mozgott.

A lakosság részéről kellően energiatudatos pályázatok érkeztek be: a hűtőgépeknél, fagyasztóknál a beküldött pályázatok 80 százalékában A++ energia besorolású termék vásárlására pályáztak, a mosógépeknél a pályázatok 80-90 százaléka A+++ energia besorolású termék vásárlására irányult, miközben az összes pályázat 5 százalékát sem érték el az A+ besorolású háztartási gépek vásárlására beadott pályázatok száma - mondta Weingartner Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×