INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

weingartner balázs

háztartási gépcsere

otthon melege program

Az Electrolux standja az V. jász expo és fesztivál megnyitóján Jászberényben 2015. szeptember 4-én.

Márciusig minden nyertesnél csenget a postás

InfoRádió

Kiemelkedő számú, 119 ezer pályázat érkezett tavaly novemberben az Otthon Melege Program háztartási gépcsere alprogramjának pályázatára - mondta az InfoRádiónak az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára. Weingartner Balázs hozzátette, pozitív elbírálás esetén március elejéig mindenki megkapja a támogatói okiratot.

Húszezres csomagokban zajlik a pályázatok értékelése, próbálják úgy elosztani, hogy minden csomagban minden régió arányosan szerepeljen, hogy ne okozzanak túl agy terhelést a kereskedőhálózatoknak - mondta az államtitkár.

Weingartner Balázs beszámolója szerint a támogatói okiratok első körét már az ünnepek alatt megkapták az érintettek, a második kört pedig a minisztérium már aláírta és hamarosan megérkezik a lakosokhoz. Február végéig, március elejéig mindenki meg fogja kapni a támogatói okiratot, akinek a pályázata megfelel az elvárásoknak. Ezek után a pályázónak már csak a vásárlás és az üzembe helyezés a feladata. A kereskedőknek csak a pályázati összegen felüli árat kell kifizetni, a minisztérium a kereskedővel számol el.

Ha esetleg már kifutott az a termék, amit a pályázó választott, a pályázati feltételrendszer alkalmazkodni tud egy másik gyártótól származó, de hasonló energetikai besorolású készülék beszerzéséhez.

Ez általában kereskedői szinten megoldható, tehát nem is szükséges emiatt a támogatási okirat módosítása.

BAZ-megyéből érkezett a legtöbb pályázat

Az államtitkár felidézte, hogy az alprogramot 2 milliárd forintos kerettel hirdették meg, amit az igények jóval meghaladtak, de pályázat leállítása helyett a keret megemelése mellett döntöttek. Így érkezett be végül 119 ezer pályázat, amelynek a támogatási igénye 5 milliárd forint.

Az államtitkár az M1-nek nyilatkozva szólt arról is, hogy a megyéket tekintve Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett be a legtöbb pályázat,

az egyes régiókból beérkező pályázatok száma pedig 15.000 – 25.000 között mozgott.

A lakosság részéről kellően energiatudatos pályázatok érkeztek be: a hűtőgépeknél, fagyasztóknál a beküldött pályázatok 80 százalékában A++ energia besorolású termék vásárlására pályáztak, a mosógépeknél a pályázatok 80-90 százaléka A+++ energia besorolású termék vásárlására irányult, miközben az összes pályázat 5 százalékát sem érték el az A+ besorolású háztartási gépek vásárlására beadott pályázatok száma - mondta Weingartner Balázs.

Nyitókép: MTI/Mészáros János

Kapcsolódó hang

Otthon Melege Program - Weingartner Balázs
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018